Penny scumpeste anumite alimente in Germania pentru a include si impactul lor ecologic

Penny scumpeste anumite alimente in Germania pentru a include si impactul lor ecologic


Lantul german de supermarketuri Penny a introdus luni o majorare vertiginoasa, dar temporara, de preturi la anumite produse alimentare, in ideea de a include si costurile provocate mediului de productia lor si de asemenea pentru a-i sensibiliza pe consumatori, informeaza AFP.

Operatiunea, pregatita impreuna cu o serie de experti in economie si alimentatie, va fi organizata pana in data de 5 august in cele 2.150 de magazine Penny din Germania.

 

Ideea este de a oferi noua produse de consum curent, de la carnati la iaurt, la 'adevaratul lor pret de cost', care include si 'efectele provocate solului, climei, apei si sanatatii', a explicat lantul de magazine de tip hard-discount.

 

Pentru anumite alimente, preturile au fost practic dublate. De exemplu, pretul unui pachet de branza Massdam a urcat de la 2,49 pana la 4,84 de euro, la carnatii de porc preturile au fost majorate de la 3,19 pana la 6,01 euro iar pentru o bila de mozarella preturile au fost majorate de la 0,89 pana la 1,55 euro.

 

In schimb, pentru un aliment vegan, majorarea de preturi este de doar 14 eurocenti.

 

'Aceste costuri invizibile sunt in mod inevitabil generate de-a lungul lanturilor de aprovizionare, insa nu se reflecta decat partial in preturile de vanzare', subliniaza retailerul.

 

Penny sustine ca prin aceasta initiativa a dorit sa 'puna bazele unei discutii mai ample cu privire la produsele alimentare'.

 

Veniturile suplimentare generate de Penny de pe urma initiativei vor fi directionate spre o fundatie care are drept obiectiv sustinerea fermierilor care s-au angajat sa faca tranzitia la agricultura ecologica.

 

Penny este conceptul grupului german REWE, al treilea mare distribuitor de produse alimentare din Germania. Penny este prezent si pe piata din Romania, unde a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 7,17 miliarde de lei, reprezentand un avans de 33% raportat la 2021.



Poti fi interesat si de