Pericol la granita Romaniei. Gripa aviara nu poate fi oprita

Pericol la granita Romaniei. Gripa aviara nu poate fi oprita


Virusul H5N8 care a lovit Polonia, Ucraina, Ungaria, Romania si Germania la inceputul anului 2020 pare a fi greu de controlat in fermele de pasari din Ungaria.

In ultimele trei luni si jumatate, peste 3,5 milioane de pasari au murit in Ungaria din cauza gripei aviare, dintre care 870.000 au fost ucise ca masura preventiva pentru a opri raspandirea bolii, scrie EuroMeatNews.com.

 

Peste 10 noi focare au fost raportate in fermele situate in judetele Bacs-Kiskun si Csongrad in ultimele saptamani, iar situatia creeaza panica in randul producatorilor de carne de pasare din Ungaria.

 

Seful autoritatii veterinare din tara vecina, Lajos Bognar, a mentionat ca „din cauza vremii cu episoade severe de vant de la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, multe pasari salbatice s-au raspandit in regiune”, crescand riscul aparitiei altor focare.

 

La sfarsitul lunii ianuarie, primul focar de gripa aviara a fost raportat in partea de est a tarii, langa granita cu Romania, intr-o ferma de rate. De atunci, boala a migrat in Ungaria de Sud, afectand afaceri de crestere a pasarilor din regiunile Bacs-Kiskun si Csongrad.Poti fi interesat si de