Pesta porcina a ajuns si la Zoo Galati. Singurul mistret de aici va fi ucis

Pesta porcina a ajuns si la Zoo Galati. Singurul mistret de aici va fi ucis


Pesta porcina africana a ajuns la Gradina Zoologica din Galati. 21 de porci vietnamezi si singurul porc mistret din parcul zoologic aflat in Padurea Garboavele vor fi ucisi preventiv dupa confirmarea prezentei virusului de catre laboratorul din Bacau.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a aprobat Planul de masuri la confirmare in zona de protectie si cea de supraveghere ca urmare a aparitiei unui focar de pesta porcina africana la Gradina Zoologica din Padurea Garboavele de langa Galati, si a altui focar in localitatea Traian Sat, a declarat directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Carmen Stroia.

 

Potrivit acesteia, Laboratorul de la Bacau a confirmat prezenta virusului pestei porcine la un porc vietnamez aflat in Gradina Zoologica din Padurea Garboavele. In consecinta, s-a decis uciderea preventiva a celor 21 de porci vietnamezi de la Zoo si a singurului porc mistret.

 

De asemenea, a fost confirmat un focar de pesta porcina africana intr-o gospodarie din localitatea Traian Sat. S-a decis uciderea preventiva a celor 65 de suine din localitate.

 

In aceste zone, deplasarea si transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu exceptia cazului cand sunt avizate de autoritatea veterinara; niciun animal domestic nu poate intra sau parasi o exploatatie fara autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii si supravegherii clinice de catre medicii veterinari.

 

In judetul Galati au fost descoperite, de la inceputul anului, 30 de focare de pesta porcina africana si au fost sacrificati, in total, peste 1.600 de porci.Poti fi interesat si de