Pesta porcina africana continua sa faca ravagii. 25.000 de porci dintr-o ferma vor fi sacrificati

Pesta porcina africana continua sa faca ravagii. 25.000 de porci dintr-o ferma vor fi sacrificati


Doua noi focare de pesta porcina africana au fost confirmate in doua localitati din judet, intr-o gospodarie şi intr-o exploatatie comerciala, pentru lichidarea focarelor urmând sa fie eutanasiati peste 25.000 de porci, potrivit informatiilor furnizate luni de Prefectura Braila.

"Directia Sanitara Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor a raportat Institutiei Prefectului - judetul Braila, evolutia pestei porcine africane din judetul Braila. Din acest raport reiese ca la data de 4 ianuarie 2020, medicii veterinari au primit confirmarile a doua noi focare de PPA depistate atât intr-o gospodarie din localitatea Tichileşti, cât şi intr-o exploatatie comerciala din Gulianca, comuna Salcia Tudor, care numara un efectiv de aproximativ 25.000 de animale", se arata intr-un comunicat de presa remis de Prefectura.

 

Pesta porcina africana a fost confirmata pe 20 decembrie 2019 la Gradina Zoologica din Braila, la trei porci mistreti, motiv pentru care s-a decis inchiderea Parcului Zoo pentru o perioada de 30 de zile, timp in care a fost pus in aplicare un plan de masuri specifice de dezinfectare şi eutanasiere a intregului efectiv de suine.

 

Judetul Braila are active, in prezent, 17 de focare de pesta porcina africana, din care 13 in gospodariile locuitorilor, şi trei in exploatatii comerciale, potrivit informatiilor furnizate de DSVSA Braila.

 

Din iulie 2018, când a aparut primul focar de pesta porcina africana in Braila, şi pâna in prezent, in judet au fost platite despagubiri pentru 3.996 de exploatatii, in valoare de 189.735.950 de lei, ceea ce reprezinta 60% din valoarea totala a despagubirilor acordate la nivel national.

 

In perioada mentionata, in judet au fost stinse 190 de focare, dintre care 15 in exploatatii comerciale.

 

Suma totala acordata, in 2019, cu titlu de despagubire pentru efectivele de porci ucişi pentru lichidarea focarelor de pesta porcina africana din judetul Braila este de 21.035.905 lei, din care s-au platit 17.654.283 lei.

 

In 2019, in judetul Braila au fost eutanasiati in vederea lichidarii focarelor de pesta porcina africana 8.293 porci in gospodariile populatiei şi 20.792 in exploatatii comerciale.Poti fi interesat si de