Pesta porcina africana se extinde. Inca un judet este afectat de virus

Pesta porcina africana se extinde. Inca un judet este afectat de virus


Un focar de pesta porcina africana a fost confirmat in comuna Priboieni din zona de est a judetului Arges, a anuntat Institutia Prefectului.

„Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat, in data de 3 iunie, aparitia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la trei animale dintr-o gospodarie din satul Albotele, comuna Priboieni, judetul Arges. Avand in vedere rezultatele acestor analize, prefectul judetului Arges, Emilian Dragnea, a convocat sedinta Centrului Local de Combatere a Bolilor la Animale (CLCB), pentru a adopta planul de masuri╦«, se precizeaza intr-un comunicat al Institutiei Prefectului Arges.

 

Conform aceleiasi surse, a fost delimitata o zona de protectie pe o raza de trei kilometri, precum si o zona de supraveghere pe o raza de 10 kilometri. De asemenea, animalele din localitate vor fi tinute in curte pentru a impiedica raspandirea bolii, toate cazurile de imbolnavire sau de mortalitate vor fi anuntate fara intarziere medicului veterinar si s-a interzis organizarea de targuri si expozitii de pasari si animale pe teritoriul localitatii.

 

„Gospodaria afectata este sub supraveghere oficiala, cu sprijinul Inspectoratului de Politie Judetean si al Inspectoratului de Jandarmi Judetean. S-a realizat dezinfectia exploatatiei si s-au montat covoare cu dezinfectant la intrarile in comuna. Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a inceput o ancheta epidemiologica in acest caz╦«, se mai mentioneaza in comunicat.

 

Institutia Prefectului precizeaza ca nu au fost raportate alte cazuri de imbolnavire sau mortalitate in gospodarii sau in exploatatii de tip comercial de pe raza comunei Priboieni sau a judetului Arges. Toate animalele suspecte sunt sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de stat, in conditiile legii.Poti fi interesat si de