Pesta porcina este inca prezenta in 16 judete, cu aproape 400 de focare

Pesta porcina este inca prezenta in 16 judete, cu aproape 400 de focare


Pesta porcina africana este inca prezenta in 84 de localitati din 16 de judete, cu un numar de 397 de focare, dintre care 10 in exploatatii comerciale, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

In alte cinci judete exista doar cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 365.595 de porci afectati de boala si exista 1.329 de cazuri la mistreti.

 

Totodata, la nivel national au fost stinse pana acum 853 de focare.

 

Pana la data de 16 mai 2019, au fost despagubiti 8.643 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 251,8 milioane de lei.

 

Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

 

Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

 

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

 

Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii.

 

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.

 

Pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

 Poti fi interesat si de