Peste 1.000 de focare de gripa aviara, raportate in 3 luni in Europa

Peste 1.000 de focare de gripa aviara, raportate in 3 luni in Europa


Industria de crestere a pasarilor din Europa s-a confruntat cu focare mari de gripa aviara in intervalul decembrie 2020 – februarie 2021.

Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), citata de EuroMeatNews.com, 25 de tari europene si Marea Britanie au fost afectate de peste 1.000 de focare de gripa aviara, 592 dintre acestea fiind raportate in fermele de pasari.

 

Cea mai afectata industrie a fost cea franceza, cu 442 de focare la pasari, mai ales in provincia Landes. Este urmata de Germania, cu 50 de focare in ferme si Polonia, cu 37 de cazuri. In total, cele trei tari reprezinta 43% din productia de pasari din UE, iar restrictiile aplicate pe mai multe piete terte au creat tulburari pe piata unica. Impactul virusurilor a fost semnificativ mai mare in zonele cu densitate mare de pasari, ca in cazul Landelor (Franta).

 

„Din cauza prezentei continue a virusului HPAI H5 la pasarile salbatice si in mediu, exista inca un risc potential de raspandire, care poate provoca mortalitate ridicata la ratele afectate din ferme si, prin urmare, poate fi considerata un bun indicator al prezenta virusului. Pentru a imbunatati detectarea timpurie a a virusului la pasarile din zona de supraveghere, crescatorii ar trebui incurajati sa efectueze inspectie clinica zilnica a ratelor si sa colecteze pasari moarte pentru analize de laborator", recomanda EFSA.

 

Au fost identificate sase genotipuri diferite in Europa si Rusia, sugerand o inclinatie si mutagenitate ridicate ale acestor virusi. In ceea ce priveste impactul asupra sanatatii publice, in Europa, nu au existat dovezi ale fixarii mutatiilor cu potential zoonotic. Cu toate acestea, Rusia a raportat 7 cazuri din cauza virusului HPAI A (H5N8), toti lucratori in ferme de pasari cu simptome putine sau deloc, in timp ce China a avut 5 cazuri de HPAI H5N6 si 10 cazuri de HPAI H9N2. In orice caz, EFSA considera ca riscul pentru populatia generala, precum si pentru cazurile umane importate legate de calatorii, este foarte scazut, iar riscul pentru persoanele care sunt expuse profesional este scazut.

 Poti fi interesat si de