Peste 140 de porci sacrificati preventiv in Covasna

Peste 140 de porci sacrificati preventiv in Covasna


Peste 140 de porci au fost sacrificati in municipiul Sfantu Gheorghe si in localitatea invecinata Valea Crisului, unde au fost depistate, recent, doua focare de pesta porcina africana.

Seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a precizat ca masura a fost luata preventiv, pentru limitarea extinderii bolii, in cartierul Orko din Sfantu Gheorghe fiind sacrificati 127 de porci, iar la Valea Crisului 17 porci dintr-o singura gospodarie, unde a fost identificat virusul.

 

"In data de 5 februarie s-a confirmat cel de-al doilea focar de pesta porcina africana. De aceasta data la Valea Crisului, intr-o singura gospodarie cu 17 porcine. Toate animalele au fost ucise si ingropate. S-au dispus masurile de carantina. Au fost luate masurile de dezinfectie, postarea de filtre rutiere pentru prevenirea raspandirii bolii prin miscarea necontrolata de animale si carne de porcine. In zilele care urmeaza, inspectorii DSVSA vor efectua un recensamant al efectivelor de porcine din Valea Crisului si localitatile apropiate (...) In cartierul Orko au fost ucisi si ingropati 127 de porci. Cu aceasta, actiunea in cartierul Orko s-a terminat. Efectivul intreg de porci din zona a fost asanat. Acele persoane care nu si-au declarat porcii, in cazul imbolnavirii acestora, nu mai primesc despagubiri. Serviciile veterinare au efectuat primele dezinfectii, urmand ca in perioada urmatoare sa se faca alte serii de dezinfectie a zonei", a precizat Siko Barabasi Sandor.

 

El a anuntat ca, timp de cel putin 60 zile, in cartierul Orko este interzisa introducerea de porci si purcei, iar persoanele care nu se conformeaza acestei dispozitii vor fi amendate.

 

"Atragem atentia proprietarilor de porci asupra faptului ca in cazul in care se imbolnavesc porcii, sa anunte imediat medicul veterinar! Daca porcul dvs. moare, sa nu-l ingropati sau aruncati! Aceasta este considerata fapta penala. Nu cumparati porci de la samsari! Pot difuza boala! Daca ati cumparat porci de la geambasi, anuntati imediat medicul veterinar", a mai scris directorul DSVSA Covasna pe o retea de socializare.

 

Aparitia primului focar de pesta porcina in judetul Covasna a fost anuntata vinerea trecuta, prezenta virusului fiind confirmata la doua cadavre de porci depistate intr-o groapa de gunoi situata la marginea municipiului Sfantu Gheorghe, in cartierul Orko.

 

Din investigatii, a rezultat ca animalele afectate au fost crescute intr-o gospodarie din zona timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane si platforme de gunoi.

 

Ulterior, a mai fost depistat un caz in Orko, iar autoritatile sanitar-veterinare au inceput, luni, sacrificarea tuturor porcilor din acest cartier.Poti fi interesat si de