Peste porcina face prapad in Braila. Peste 3.000 de porci vor fi omorati

Peste porcina face prapad in Braila. Peste 3.000 de porci vor fi omorati


Peste 3.000 de porci vor fi omorati intr-o ferma din judetul Braila in care a fost descoperit virusul pestei porcine. Alte focare au fost descoperite in gospodarii taranesti unde vor fi aplicate masuri asemanatoare.

Mii de porci au fost sau urmeaza sa fie eutanasiati ca masura de prevenire a raspandirii virusului, in judetul Braila. In luna iulie, 17 focare au fost descoperite in judet, printre acestea aflandu-se si o ferma din orasul Insuratei cu mii de porci.

 

Pesta porcina a mai aparut in gospodarii din localitatile Baraganu, Chiscani, Ianca, Maxineni, Silistea, Sutesti si Vadeni. Toti porcii din gospodariile afectate au fost sau urmeaza sa fie eutanasiati, iar proprietarii animalelor vor fi despagubiti conform legii, au anuntat autoritatile brailene.

 

"Focarul a fost descoperit luni, miercuri a venit confirmarea de la laborator si tot miercuri am inceput sa eutanasiem animalele. Probabil, joi seara terminam. Fiind vorba despre o ferma am introdus restrictii de circulatie, pentru masini, pentru oameni. Acolo sunt aproximativ 3.300 de porci, in judet nu mai avem cazuri asemanatoare. Mai sunt focare de pesta doar in gospodarii din cateva localitati, sunt porci putini. Oamenii vor fi despagubiti. Nu sunt probleme cu banii", a declarat directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Braila, Gicu Dragan.

 

In judetul Braila sunt cele mai mari ferme de cresterea porcilor din tara. Anul trecut, crescatorii de porci din Braila au fost loviti in plin de pesta porcina, peste o suta de mii de animale fiind eutanasiate.Poti fi interesat si de