Petre Daea: Este important sa respectam perioada de prohibitie

Petre Daea: Este important sa respectam perioada de prohibitie


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine respectarea cu strictete a prohibitiei generale a pescuitului in Romania si afirma ca tranzactiile inregistrate de Bursa de peste au avut o cantitate totala de 5 tone.

„Din cate spuneau, a fost vorba de cinci tone pe oferta de astazi (a bursei de peste, n.red.). In continuare, cei care au primit aceasta sarcina, cei de la Casa de comert Unirea, au drumul deschis. (...) In perioada de prohibitie, ne linistim cu totiiˮ, a declarat presei Petre Daea, dupa inaugurarea centrului principal de vanzare a pestelui din Tulcea.

 

Oficialul guvernamental a subliniat importanta respectarii prohibitiei generale a pescuitului care va incepe pe data de 11 aprilie.

 

„Perioada de prohibitie e sfanta si trebuie sa fie sfanta in domeniul pisciculturii. Cand ai atacat pestele in prohibitie, ai afectat perspectiva sectorului. Si va dau un calcul, daca iei din apa un crap cu un kilogram de icre in pantece, ataci perspectiva a 40 de tone de pesteˮ, a mentionat ministrul Daea.

 

Ministrul Agriculturii si-a exprimat speranta ca pescarii sa acceseze fondurile europene si dorinta ca in perioada de programare 2021-2027 pescarii din Romania sa primeasca sprijin.

 

La recomandarea premierului, ministrul Petre Daea urmeaza sa infiinteze un grup de lucru care va analiza problemele prezentate de pescarii din Delta Dunarii. Printre acestea se afla reducerea zonelor de reproducere naturala a pestilor, accentuarea fenomenului natural de colmatare din Delta, lipsa subventiilor pentru pescari, cresterea populatiilor de pasari ihtiofage si sistemul dificil de autorizare a pescarilor.

 

„Sunt convinsa ca nu putem raspunde la toate problemele o data, dar trebuie sa facem pasi importanti daca vrem sa-i ajutam pe pescari, pe oamenii din Delta. Si eu, la fel ca dl ministru Daea, la fel ca dl presedinte Teodorescu (presedinte de Consiliu Judetean, n.red.) sunt determinata sa facem acesti pasiˮ, a afirmat premierul Viorica Dancila.

 

Sefa Executivului si oficiali guvernamentali au inaugurat luni Bursa de peste din Tulcea si sediul Politiei de Frontiera din orasul Isaccea si au vizitat santierul de pe malul tulcean al podului peste Dunare dintre judetele Tulcea si Braila.

 

Centrul de vanzare a pestelui din Tulcea, sau Bursa de peste, va functiona ca entitate a Casei romane de comert agroalimentar Unirea, entitate infiintata la finele anului trecut de Guvernul Romaniei.

 

Proiectul Bursei de peste de la Tulcea a fost anuntat in urma cu peste zece ani de conducerea de la acea vreme a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, insa lucrarile de amenajare a obiectivului au inceput in 2014 si s-au terminat in anul urmator.

 

In 2016, dupa receptia celor trei nave care vor asigura transportul pestelui din Delta la Tulcea, autoritatile au constatat ca obiectivul nu are utilitati, iar racordarea imobilului de pe malul Dunarii la retelele de apa, canalizare si energie electrica a fost finalizata in 2017.

 

Bugetul initial al proiectului privind realizarea Bursei de peste a fost de peste zece milioane de euro, insa suma a scazut la circa 5 milioane de euro, finantarea fiind asigurata prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013.

 

Proiectul are ca obiective eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peste din Delta Dunarii, sprijinirea pescarilor ale caror capturi nu sunt primite de cherhanale, precum si protejarea resursei piscicole.

 

Proiectul bursei de la Tulcea a fost inclus de catre statul roman, conform normelor legale europene si nationale in vigoare, respectiv HG 678/2015 si Decizia CE nr. 6.713/06.10.2015, in categoria 'proiecte nefunctionale a caror implementare continua pana la data de 31.03.2019', potrivit Autoritatii de Management a POPAM.Poti fi interesat si de