Phil Hogan: Platile directe pentru fermierii romani vor creste dupa 2020

Phil Hogan: Platile directe pentru fermierii romani vor creste dupa 2020


Platile directe pentru fermierii romani vor creste prin propunerea facuta pentru bugetul agriculturii post 2020, a declarat comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, care a adaugat ca spera sa se realizeze mai mult sub presedintia Romaniei de la 1 ianuarie 2019.

"Oamenii vor sa stie care va fi bugetul dupa 2020 si avand in vedere faptul ca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana, iar din acest lucru rezulta cu 12 miliarde de euro in minus la bugetul total al Uniunii Europene, propunerea pe care am facut-o pentru bugetul agriculturii post 2020 inseamna pentru fermierii romani o crestere pe platile directe. Am reusit sa facem ceva pentru a micsora aceasta diferenta intre fermierii din vestul si din estul Europei. Sigur vor fi si negocieri in urmatoarele luni, si vom realiza mai mult sub presedintia Romaniei de la 1 ianuarie 2019. Am sa amintesc si de finantarea de coeziune crescuta cu 8%, deci comisarul pe care il cunoasteti a facut o treaba buna pentru Romania", a spus Hogan, dupa semnarea unor acorduri operationale intre Fondul European de Investitii (FEI) si reprezentantii a patru banci selectate pentru creditarea fermierilor cu partajarea riscului.



Potrivit sursei citate, cu ajutorul Bancii Europene de Investitii si al Programului National de Dezvoltare Rurala din Romania pot fi mobilizate sume importante pentru accesul la credite pentru fermierii romani.



Fondul European de Investitii (FEI) a selectat patru banci romanesti in cadrul primului acord de finantare in domeniul agricol din Romania, pentru a oferi noi finantari fermierilor din intreaga tara. Cele patru banci sunt Banca Comerciala Romana, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, care vor acorda finantari in valoare de 155 milioane de euro pentru peste 1.300 de fermieri si intreprinzatori din mediul rural.



"Suntem incantati sa alegem primele patru banci care sa acorde finantare de peste 155 de milioane de euro in cadrul primului acord in domeniul agricol sprijinit de UE in Romania. Suntem convinsi ca impreuna cu aceste banci vom putea crea mai multe oportunitati pentru fermierii romani, in special pentru fermele mici, pentru a-si extinde productia si pentru a spori competitivitatea sectorului in Romania", a spus secretarul general al FEI, Maria Leander.



La randul sau, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, sustine ca este important ca exista la ora actuala, la dispozitia fermierilor, un astfel de fond de creditare pe care trebuie sa il foloseasca.



'Iata ca putem asista astazi la un drum implinit prin semnarea acestor acorduri intre dumneavoastra si banci, dar cel mai important lucru este acordul nostru cu fermierii. Iata ca astazi au la dispozitie un fond pe care trebuie sa il foloseasca si acest lucru nu era posibil sa il parcurgem, daca nu primeam sprijin de la Comisie. (...). Phil, am facut legatura cu fermierii, ei mi-au transmis, stiind ca vei fi aici, o parte din sufletul lor, o parte din dragostea lor fata de tara, o parte din respectul pe care il poarta romanii celorlalti si stiu sa aprecieze gesturile frumoase facute pentru romani si Romania", a spus ministrul Agriculturii, adresandu-se comisarului european.



Romania a obtinut, anul trecut, 126 de milioane de euro printr-un acord de finantare derulat prin Fondul European de Investitii (FEI), bani destinati fermierilor romani pentru a putea beneficia de credite de investitii si de dezvoltare in conditii avantajoase.



Acordul de finantare este sustinut 70% din fonduri europene si 30% din contributia bancilor. 



Potrivit reprezentatilor FEI, acesta este un produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobanzilor si va imbunatati cerintele de garantare a imprumuturilor acordate intreprinderilor active in sectorul agricol. 
Romania este a cincea tara din UE care a semnat un astfel de acord de creditare cu FEI, dupa Estonia, Germania, Italia si Franta.



Dupa semnarea acestui acord s-a lansat un apel de cereri de interes pentru institutiile de creditare, fiind selectate in prezent cele patru banci care au semnat acordurile operationale cu Fondul European de Investitii (FEI).



Valoarea maxima a unui credit va fi de un milion de euro, iar rata dobanzii va fi 0% pentru contributia PNDR reprezentand maximum 70% din credit, iar pentru contributia institutiilor financiare rata dobanzii va fi conform propriei politici de creditare. Instrumentul se adreseaza cu prioritate fermelor mici si celor care fac investitii pana in 50.000 de euro. 



Poti fi interesat si de