Pretul carnii de porc ar putea scadea daca producatorii vor accesa programul de sustinere a reproductiei

Pretul carnii de porc ar putea scadea daca producatorii vor accesa programul de sustinere a reproductiei


Pretul carnii de porc ar putea scadea odata cu operationalizarea fermelor care au aplicat la programul de sustinere a reproducerii suinelor, judetul Buzau avand posibilitatea de a deveni un hub national al productiei de material genetic, apreciaza conducerea Directiei Agricole Judetene (DAJ).

Ministerul Agriculturii deruleaza doua programe de sustinere a crescatorilor de suine si pasari pentru activitatea de reproductie. La nivelul judetului Buzau 10 ferme au aplicat pentru programele guvernamentale. Potrivit DAJ Buzau, exista un vid pe piata locala privind materialul genetic, o lipsa care a generat probleme financiare crescatorilor de animale.

 

"Continua, foarte important, programul de reproductie despre care nu prea se aminteste foarte mult. Noi, Buzaul gestionam 70 de milioane de euro prin programul de reproductie in ferme de porci si pasare. Sunt zece beneficiari care deruleaza acest proiect, in diverse stadii de evolutie. Buzaul va deveni un hub, daca pot sa spun asa al productiei de material genetic. Daca se vor duce aceste programe pana la capat, Buzaul va fi din nou pe primul loc, va fi generator de material genetic pentru porc si pasare, ceea ce inseamna ca foarte multe ferme de ingrasat porc si pasare vor cumpara din Buzau material pentru crestere.Este deosebit de important economic pentru judet si pentru economia nationala pentru ca daca intrebati crescatorii de porc sau de pasare, ei achizitionau de afara produsele respective, din Ungaria, Polonia, Bulgaria. Iata ca de data aceasta speram sa generam un plus de valoare de mult asteptat, fiind si un vid pe acest segment al pietei", a declarat directorul DAJ Buzau, Cosmin Florea.

 

Reproductia suinelor si a pasarilor in Romania ar avea impact financiar major asupra pretului de achizitie al purceilor si pasarilor, fapt ce ar putea genera scaderea pretului carnii.

 

"Este cea mai buna masura data crescatorilor de porci din '90 si pana acum pentru ca nu mai cumparam purcelul din afara tarii pentru a-l ingrasa, la un pret exagerat de mare. Il producem la noi in tara, cu costuri mult mai mici. In conditiile de fata, am doua ferme de porci de 7000 de capete de cazare, goale de la 1 ianuarie 2023, nu le-am mai populat din cauza faptului ca purcelul era 120 de euro bucata, adus din Bulgaria, Germania, unde gaseai. O lunga perioada si nici acum purceii nu se gasesc iar de produs cred ca o sa-l producem undeva maxim la 35-40 de euro pe bucata. E de bun augur masura, ne ajuta foarte mult in cresterea porcului si romanii pot avea tot timpul pe masa porc romanesc. Aceasta masura poate conduce la scaderea pretului carnii de porc alaturi de alti factori, scaderea pretului la furaje, energie care este exagerat de scumpa, transport", a precizat fermierul Dan Enache.



Poti fi interesat si de