Preturile alimentelor au continuat sa creasca in decembrie

Preturile alimentelor au continuat sa creasca in decembrie


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in decembrie, pentru a saptea luna consecutiv, toate categoriile majore, exceptand zaharul.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In decembrie, acest indice a crescut pana la 107,5 puncte, de la o valoare de 105,2 puncte in noiembrie (o cifra revizuita usor in sus fata de valoarea initiala de 105 puncte).

 

Pe ansamblul anului trecut, indicele preturilor la produsele alimentare s-a situat la 97,9 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, si un avans de 3,1% fata de 2019. Totusi, inca este cu 25% sub nivel istoric record din 2011.

 

In decembrie, pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 4,7%, dupa un avans de peste 14% in noiembrie, in urma majorarii preturilor la uleiul de palmier. Pe ansamblul anului trecut, pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 19,1%.

 

Preturile la cereale au inregistrat o crestere mai modesta, de 1,1% in decembrie, comparativ cu noiembrie, iar in 2020 preturile la cereale au urcat cu 6,6% fata de 2019.

 

Si preturile de export pentru grau, porumb, sorg si orez au crescut in decembrie, pe fondul temerilor privind perspectivele recoltelor din America de Nord si de Sud, precum si din Rusia, a precizat FAO.

 

Preturile la lactate au urcat cu 3,2% in decembrie, comparativ cu luna precedenta, dar pe ansamblul anului trecut preturile la lactate au scazut cu aproximativ 1% fata de 2019.

 

Si preturile la carne au urcat cu 1,7% in decembrie, iar pe parcursul lui 2020 acestea au inregistrat un declin de 4,5% fata de 2019, pe fondul suspendarii exporturilor germane de carne de porc catre pietele asiatice, din cauza focarelor de pesta porcina africana.

 

Preturile la zahar au scazut cu 0,6% in decembrie, comparativ cu luna precedenta, dar, pe ansamblul anului trecut, preturile la zahar au crescut cu aproximativ 1,1% fata de 2019, pe fondul majorarii importurilor de catre China, arata datele FAO.

 

In decembrie, FAO si-a revizuit in jos, pentru a treia luna consecutiv, estimarile privind productia mondiala de cereale in 2020. Conform noilor estimari, productia mondiala de cereale in 2020 va fi de 2,742 miliarde tone, fata de 2,750 miliarde tone cat estima anterior. In pofida acestei revizuiri, recolta mondiala de cereale in acest an va atinge un nivel record, fiind cu 1,3% mai mare fata de cea din anul anterior.

 

“Privind in perspectiva, semnatul graului de iarna pentru 2021 se deruleaza in emisfera nordica, iar in mai multe tari mari producatoare insamantarile sunt asteptate sa urce ca urmare a unor preturi mai bune...In Uniunea Europeana, dupa o reducere a suprafetelor cultivate in 2019, insamantarile de grau sunt asteptate sa inregistreze o revenire substantiala”, sustine FAO.

 

In aceste conditii, FAO se asteapta ca stocurile mondiale de cereale la finalului sezonului 2021 sa ajunga la 866,4 milioane de tone, in scadere cu 9,6 milioane de tone fata de precedenta estimare publicata luna trecuta.



Poti fi interesat si de