Preturile la carne pe plan mondial au scazut in 2020

Preturile la carne pe plan mondial au scazut in 2020


Preturile internationale ale carnii au inregistrat in medie 95,5 de puncte in 2020, o scadere de 4,5 puncte (4,5%) fata de 2019, reflectand scaderea preturilor la toate tipurile de carne.

Potrivit raportului prezentat de Agentia ONU, citat de EuroMeatNews.com, reducerile pe scara larga ale importurilor de catre aproximativ 14 din primele 20 de tari importatoare de carne din cauza recesiunilor economice, a blocajelor in transporturi sau a disponibilitatilor interne crescute au fost principalii factori care au dus la scaderea generala a preturilor din 2020.

 

Achizitiile de carne s-au redus din cauza limitarilor severe ale cursurilor de schimb valutar, ale veniturilor scazute obtinute din activitati de turism sau exporturi. Fara a aduce atingere acestor reduceri, importurile globale de carne au crescut in 2020, determinate de escaladarea de la an la an a achizitiilor din China, care au crescut cu 57,6%, pana la 11,7 milioane de tone. Aceste importuri crescute nu s-au tradus prin majorarea preturilor mondiale, intrucat majoritatea tarilor exportatoare s-au confruntat cu livrari excesive, cauzate de reducerea vanzarilor catre HoReCa si de cererea interna mai mica, din cauza blocajelor legate de pandemie si a dificultatilor economice.

 

Preturile la carnea de pasare au scazut cel mai mult (-9,8%), urmate de cele la ovine (-5,7%), porcine (-3,6%) si bovine (-1,4%) carne. Preturile medii anuale ale carnii de pasare pe tona au scazut de la 1.374 de dolari in 2019 la 1.239 de dolari, in principal deoarece disponibilitatile la export au depasit cererea globala, reflectand partial cresterea continua a productiei la nivel mondial. Unii producatori, cum ar fi Brazilia, au scazut chiar productia ca urmare a costurilor ridicate ale hranei pentru animale, a incertitudinii pietei si a scaderii preturilor, dar scaderea productiei a fost insuficienta pentru a opri scaderea preturilor. In mod similar, focarele de gripa aviara din tarile europene au redus productia, dar impactul a ramas mic.

 

1616410376-cb3700en-2-1-large-nocrop

 

Preturile medii anuale ale carnii de porc au scazut de la 2.290 de dolari in 2019 la 2.209 de dolari pe tona in 2020, o scadere de 3,6%. Cresterea cererii de import, in special din China, a fost insuficienta pentru a echilibra o scadere a importurilor din alte tari, cauzata de dificultatile economice legate de COVID-19, blocajele logistice si o scadere accentuata a cererii din sectorul serviciilor alimentare. Disponibilitatea sporita a exporturilor in principalele tari producatoare a contribuit, de asemenea, la scaderea preturilor, in ciuda opririlor prelungite ale fabricilor si a intarzierilor la sacrificare si prelucrare in multe tari producatoare, mai arata raportul specialistilor FAO.

 



Poti fi interesat si de