Preturile mondiale la alimente au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani

Preturile mondiale la alimente au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani


Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut in luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, gratie unor diminuari semnificative in ceea ce priveste preturile uleiurilor vegetale, cerealelor si lactatelor, care au anulat majorarile de preturi la zahar si carne, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In luna mai 2023, acest indice a scazut cu 2,6% comparativ cu luna aprilie, pana la 124,3 puncte, de la nivelul revizuit de 127,7 puncte inregistrat in luna aprilie. Valoarea din luna mai este cea mai redusa inregistrata de indicele calculat de FAO dupa luna aprilie 2021 si face ca indicele general sa fie cu 22% sub maximul istoric atins in luna martie 2022, imediat dupa debutul invaziei rusesti in Ucraina.

 

Potrivit agentiei cu sediul la Roma, scaderea din luna mai s-a datorat in principal unei diminuari cu 8,7% a preturilor la uleiuri vegetale. In prezent preturile la aceste produse sunt, in medie, cu 48,2% sub cel atins in urma cu un an. De asemenea, pretul cerealelor a scazut cu 4,8% comparativ cu luna aprilie, gratie unui declin de 9,8% la porumb, ca urmare a unor prognoze favorabile de productie dar si unei cereri reduse de import. Preturile la grau au scazut si el cu 3,5%, gratie unor livrari solide dar si prelungirii acordului international privind exporturile Ucrainei via porturile de la Marea Neagra.

 

Pe de alta parte, pretul mondial al zaharului calculat de FAO a crescut pentru a patra luna consecutiva, cu un avans de 5,5% fata de luna aprilie, si a ajuns la un nivel care este cu aproape 31% peste cel inregistrat in urma cu un an. Potrivit FAO, scumpirea zaharului reflecta livrarile globale limitate si impactul fenomenului meteo El Nino asupra culturilor de trestie de zahar din urmatorul sezon.

 

Separat, FAO a dat publicitatii un nou raport cu privire la cererea si oferta de cereale. FAO prognozeaza ca, in 2023, productia mondiala de cereale ar urma sa fie 2,813 miliarde de tone, in crestere cu 1% comparativ cea din 2022, gratie unor preconizate majorari de productie la porumb, orez si sorg, in timp ce productiile de grau si orz ar putea sa fie mai mici fata de cele din 2022.



Poti fi interesat si de