Preturile mondiale la alimente au crescut in luna mai, pentru a treia luna consecutiv

Preturile mondiale la alimente au crescut in luna mai, pentru a treia luna consecutiv


Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut si in mai, pentru a treia luna consecutiv, in conditiile in care preturile mai mari la cereale si produse lactate au contracarat scaderile de preturi la zahar si uleiuri vegetale, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In luna mai 2024, acest indice s-a situat la o medie de 120,4 puncte, in crestere cu 0,9% fata de nivelul inregistrat in luna aprilie. Totusi, valoarea din mai 2024 este cu 3,4% mai mica fata de valoarea inregistrata in luna similara a anului trecut si cu 24,9% sub varful atins in martie 2022.

 

Cresterea din luna mai s-a datorat in primul rand unui avans de 6,3% al preturilor la cereale. Potrivit FAO, cresterea preturilor mondiale la grau reflecta ingrijorarile referitoare la conditiile nefavorabile pentru culturile de grau, care vor duce la diminuarea recoltelor din 2024 in mari zone producatoare, inclusiv parti din America de Nord, Europa si regiunea Marii Negre.

 

Preturile produselor lactate au crescut si ele cu 1,8%, pe fondul unei cereri in crestere din partea sectoarelor de retail si servicii alimentare inaintea vacantelor de vara, precum si in urma asteptarilor pietei ca productia de lapte in Europa Occidentala va scadea sub nivelul istoric.

 

In schimb, preturile la zahar au scazut cu 7,5% in luna mai comparativ cu aprilie, in principal din cauza presiunilor create de un inceput bun al noului sezon de recoltare din Brazilia. De asemenea, diminuarea cotatiilor internationale la titei brut a exercitat presiuni in jos asupra preturilor la zahar, prin reducerea cererii de trestie de zahar din care sa fie produs etanol.

 

De asemenea, preturile mondiale ale uleiurilor vegetale au scazut cu 2,4% per total, in principal ca urmare a diminuarii cotatiilor la uleiul de palmier dupa cresterea productiei sezoniere si cererii mondiale slabe.

 

Separat, FAO a dat vineri publicitatii primele sale estimari privind productia mondiala de cereale in sezonul 2024/25. Conform estimarilor FAO, productia mondiala de cereale ar urma sa se ridice la 2,846 miliarde de tone in sezonul care va incepe la 1 iulie 2024, adica va fi comparabila cu cea din sezonul 2023/24.



Poti fi interesat si de