Preturile mondiale la alimente au scazut si in octombrie, pentru a saptea luna consecutiv
Luni, 07 Noiembrie 2022

Luni, 07 Noiembrie 2022
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
In octombrie, acest indice a scazut la 135,9 puncte, fata de valoarea revizuita de 136 puncte atinsa in septembrie. Chiar daca a scazut timp de sapte luni la rand, acest indice este cu 2% mai mare decat era in octombrie 2021.
Pretul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3% in octombrie, graul inregistrand un avans de 3,2%, in contextul incertitudinilor legate de exporturile din Ucraina si al revizuirii in scadere a livrarilor din SUA. Si pretul orezului a urcat cu 1% in octombrie.
In contrast, pretul uleiurilor vegetale a scazut cu 1,6% in octombrie. Acest indice este cu aproape 20% mai scazut decat era in octombrie 2021. Cresterea cotatiilor internationale pentru ulei de floarea soarelui a fost mai mult decat compensata de preturile mai scazute pentru uleiurile de palmier, de soia si din seminte de rapita.
De asemenea, preturile internationale la carne si lactate au scazut cu 1,4%, si, respectiv, 1,7%, iar la zahar cu 0,6%.
Tot vineri, FAO si-a inrautatit estimarile privind productia mondiala de cereale in 2022 pana la 2,764 miliarde de tone, de la 2,768 miliarde de tone cat estima anterior. Noua estimare este cu 1,8% sub productia realizata in 2021.
'Revizuirea in scadere este determinata aproape in intregime de temerile privind productia de grau in Statele Unite', a precizat FAO.
"Miercuri, 23 aprilie 2025, un nou transport important de ovine este realizat catre statul algeri...
Forul european a motivat decizia prin faptul ca situatia epidemiologica din tara ramane incerta, ...
Potrivit acestuia, cumparatorii romani sunt cei care cauta cel mai mult sa cumpere produse de la ...