Preturile mondiale la alimente au scazut usor in luna august
Luni, 09 Septembrie 2024
Luni, 09 Septembrie 2024
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
In luna august 2024, acest indice s-a situat la o medie de 120,7 puncte, in scadere usoara fata de nivelul de 121 puncte inregistrat in luna iulie si cu 1,1% mai putin decat valoarea inregistrata in luna august a anului trecut.
Scaderea din luna august s-a datorat in primul rand unui declin de 4,7% al preturilor la zahar, care au atins cel mai scazut nivel de dupa luna octombrie 2022. Potrivit FAO, scaderea cotatiilor la zahar a fost influentata de imbunatatirea perspectivelor de productie pentru urmatoarele recolte de trestie de zahar din India si Thailanda, precum si reducerii cotatiilor internationale la titei.
Preturile la carne au scazut cu 0,7% comparativ cu luna iulie, in conditiile in care preturile la carnea de pui, porc si oaie au scazut pe fondul unei cereri modeste de importuri. De asemenea, preturile la cereale au scazut cu 0,5%, influentate de diminuarea preturilor globale la grau pe fondul livrarilor la preturi competitive din regiunea Marii Negre precum si a productiei peste asteptari in Argentina si SUA.
Pe de alta parte, preturile produselor lactate au crescut cu 2,2% in luna august, ca urmare a exploziei cererii la import pentru lapte praf. Preturile internationale la branza au crescut si ele in timp ce cotatiile la unt au atins un nivel record. De asemenea, preturile mondiale ale uleiurilor vegetale au crescut cu 0,8%, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni, in conditiile in care majorarea preturilor internationale la ulei de palmier au contracarat declinul cotatiilor la uleiul de soia, floarea-soarelui si rapita.
Intr-un raport separat, FAO si-a revizuit estimarile privind productia mondiala de cereale in 2024 cu 2,8 milioane de tone, pana la 2,851 miliarde de tone, aproape la egalitate cu cea din 2023. Organizatia a precizat ca revizuirea reflecta prognozele mai mici pentru recoltele de cereale paioase, inclusiv porumb, din Uniunea Europeana, Mexic si Ucraina, in primul rand din cauza secetei.
Restaurantul functioneaza pe o suprafata de 50 de metri patrati si, odata cu deschiderea noii loc...
Potrivit unui comunicat al UCPR, masura este necesara pentru stabilizarea pietei oualor si a carn...
"Cu aproape jumatate din tineri castigand sub 3.000 de lei (aproximativ 600 euro) pe luna, banii ...