Prima sesiune de depunere a proiectelor in programul Investalim incepe in 27 octombrie

Prima sesiune de depunere a proiectelor in programul Investalim incepe in 27 octombrie


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare Investalim.

"Am intrat in linie dreapta cu acest program extrem de important pentru productia romaneasca si iata ca vom lansa in data de 27 octombrie prima sesiune de depunere a proiectelor. Este o masura menita sa creasca siguranta alimentara a tarii si sa sprijine fermierii romani. Bugetul total al programului Investalim este de 590 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026. Asta inseamna aproximativ 148 de milioane de euro, anual. Prin aceasta schema vor fi infiintate si modernizate unitati de procesare in sectorul industriei alimentare", a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, citat intr-un comunicat al MADR.

 

Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia se regasesc pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.ro, in pagina dedicata schemei de ajutor de stat - https://www.afir.ro/domenii-de-interventie/detalii-si-anexe-investalim/. In baza acestor documente potentialii beneficiari pot demara pregatirea documentatiei necesare accesarii de catre solicitanti a fondurilor INVESTALIM.

 

Cererile de aprobare pentru finantare vor putea fi depuse de catre potentialii beneficiari incepand cu data de 27 octombrie 2023, ora 8:30.

 

Depunerea si inregistrarea cererilor de acord pentru finantare se realizeaza in termen de 30 de zile calendaristice, respectiv in intervalul 27 octombrie 2023, ora 8:30 - 27 noiembrie 2023, ora 16:30.

 

Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare Investalim se implementeaza in perioada 2023 - 2026 prin Schema de ajutor de stat Investalim.

 

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi intreprinderile nou-infiintate sau intreprinderile in activitate, atat IMM, cat si intreprinderi mari, infiintate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

"Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse intre 30 - 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o intreprindere poate ajunge pana la un maxim de 57.750.000 de euro", se mentioneaza in comunicat.

 

Activitatile eligibile pentru care se acorda finantare prin intermediul schemei de ajutor de stat Investalim sunt: prelucrarea si conservarea carnii, prelucrarea si conservarea carnii de pasare, fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare), prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor, prelucrarea si conservarea cartofilor, fabricarea sucurilor de fructe si legume, prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor, fabricarea uleiurilor si grasimilor, fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, fabricarea produselor de morarit, a painii, a prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie, precum si fabricarea zaharului.



Poti fi interesat si de