Primul centru plutitor de crestere a sturionilor din Europa a fost inaugurat pe Dunare, la Viena

Primul centru plutitor de crestere a sturionilor din Europa a fost inaugurat pe Dunare, la Viena


1,6 milioane juvenili de sturioni urmeaza sa fie crescuti si eliberati in salbaticie pana in 2030, ca parte a proiectului Life-Boat4Sturgeon, finantat de UE.

Putine specii de pe Pamant sunt mai aproape de disparitie decat sturionii – acest grup de pesti uriasi, preistorici, care, desi au reusit sa supravietuiasca timp de peste 200 de milioane de ani, se afla in prezent pe un nedorit loc fruntas in randul speciilor critic amenintate.

 

Ca un pas indraznet in directia stoparii acestui declin, prima facilitate plutitoare din Europa dedicata reproducerii sturionilor a fost inaugurata astazi la Viena. Nava de 66 de metri lungime, MS Negrelli, andocata acum in orasul de pe Dunare, va servi drept facilitate pentru constituirea unei banci de gene vii dedicate cresterii de puiet de sturioni din cele patru specii native prezente inca in Dunare: morun, nisetru, cega si pastruga.

 

Se preconizeaza ca, in cadrul proiectului, aproximativ 1,6 milioane de sturioni juvenili vor fi crescuti si eliberati in Dunare pana in 2030.

 

Urgenta din spatele acestor eforturi de reintroducere a noi exemplare rezulta din faptul ca sturionii, aceste fosile vii, aluneca in mod ingrijorator spre disparitie, din cauza pierderii habitatelor, a blocarii rutelor de migrare si a comertul ilegal de caviar. In ciuda interdictiilor stricte de pescuit, braconajul si cererea persistenta de pe piata neagra continua sa le ameninte supravietuirea.

 

Importanta proiectului se reflecta si in puternicul sprijin politic primit de la nivel federal austriac. Norbert Totschnig, Ministrul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Climei si Protectiei Mediului, al Regiunilor si Managementului Apei (BMLUK) si Peter Hanke, Ministrul Federal pentru Finante, Economie, Forta de Munca, Afaceri Internationale si Inovatie au salutat deopotriva initiativa, subliniind importanta sa pentru biodiversitate si pentru protectia speciilor periclitate din regiunea Dunarii.

 

La ceremonia de deschidere au participat si Monika Mörth, sefa Directiei de Management al Apelor (BML), Ulli Simma, consilier municipal al orasului Viena, Hans-Peter Hasenbichler, CEO al Viadonau (Administratia Apelor din Austria) si Eva Schulev-Steindl, rectorul Universitatii BOKU din Viena.

 

Sturionii sunt indicatori ai sanatatii raurilor, liber-curgatoare, esentiale pentru nevoia noastra de apa potabila, pescuit, protectie impotriva inundatiilor dar si pentru recreere. „Supravietuirea lor reflecta bunastarea la nivel mai general a Dunarii, cel de-al doilea fluviu al Europei”, a impartasit Andreas Beckmann, CEO al WWF Europa Centrala si de Est, la evenimentul de inaugurare. „Prin protejarea sturionilor, protejam si ecosistemele care sustin biodiversitatea, dar si mijloacele de trai pentru comunitati reziliente de-a lungul cursului raului.” a continuat Andreas Beckmann.

 

Lansarea centrului de reproducere face parte din initiativa LIFE-Boat4Sturgeon finantata de UE si coordonata de Universitatea BOKU din Viena. WWF face parte din parteneriatul international, alaturi de Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Climei si Protectiei Mediului, al Regiunilor si Managementului apei (BMLUK), Orasul Viena, Revivo in Slovenia, MATE in Ungaria si Viadonau – Autoritatea Nationala a Apelor, cea care a pus la dispozitie fosta nava de transport MS Negrelli. Nava a fost supusa in ultimele luni unor transformari ce ii permit sa gazduiasca 35 de tancuri pentru reproducerea celor patru specii diferite de sturioni de Dunare.

 

De la inceputul verii, vizitatorii vor putea lua contact direct cu acest proiect, prin tururi ghidate ce se vor organiza la bordul navei MS Negrelli.

 

Primul centru plutitor de crestere a sturionilor din Europa a fost inaugurat pe Dunare, la Viena

 

Un efort transfrontalier pentru salvarea unor specii atat de valoroase
In timp ce nava MS Negrelli va ramane ancorata la Viena, calatoria sturionilor reprodusi aici va continua. Trei dintre speciile crescute la Viena vor calatori in Marea Neagra si vor petrece cativa ani in apa sarata inainte de a se intoarce in Dunare. De vreme ce Portile de Fier reprezinta inca un obstacol de netrecut pentru sturioni, aceste trei specii vor fi eliberate doar in aval. In regiunea Dunarii inferioare, WWF actioneaza in Bulgaria, Romania si Ucraina pentru a oferi tinerilor sturioni o sansa la supravietuire prin eforturi de conservare la nivel local si anti-braconaj si de supraveghere a lansarilor.

 

„Suntem extraordinar de mandri ca facem parte din acest efort”, a spus Beate Striebel, WWF Sturgeon Initiative. „Dar eliberarea in Dunare a sturionilor este doar o parte a intregii povesti. In regiunea Dunarii inferioare, lucram indeaproape cu pescari, comunitati locale si cu autoritati de reglementare a pescuitului pentru a ne asigura ca acesti mici sturioni au parte de cel mai bun start posibil. Riscurile sunt enorme – de la prinderea accidentala in plasele de pescuit la pradatorii naturali – dar unii vor reusi! Si acesti supravietuitori vor ajuta la revenirea speciilor de la punctul critic al disparitiei”, a adaugat Beate Striebel.

 

„Doar cu o abordare multinationala, interdisciplinara si mentinand pe termen lung aceste eforturi vom putea salva de la disparitie aceste specii enigmatice”, a evidentiat Thomas Friedrich, manager de proiect de la Universitatea BOKU, subliniind factorii multipli de stres si perioadele lungi de timp in care exemplarele acestor specii ating maturitatea.

 

”Actiuni pentru sprijinul populatiilor de sturioni au fost facute de-a lungul timpului si de tarile riverane Dunarii de Jos, Romania, Bulgaria si Ucraina in cantitati diferite si cu eforturi diverse care au implicat de la autoritati de stat la entitati private si institutii de cercetare sau universitati. Cei 1,6 milioane de sturioni care vor fi eliberati in cadrul proiectului LIFE-Boat4Sturgeon, multi avand parinti din tarile mentionate mai sus, se adauga celor peste 1 milion populate anterior de aceste tari. Rezultatele nu par spectaculoase la prima vedere dar, in acest moment stim ca nisetrul cel putin, care aproape disparuse din Dunare, incepe sa-si revina incet incet”, spune Cristina Munteanu, Coordonator National pentru Conservarea Sturionilor, WWF-Romania.

 

Foto: Phillys Rachler / WWF



Poti fi interesat si de