ProAgro vrea ca pesta porcina sa se discute in CSAT, iar ANSVSA sa treaca la MADR

ProAgro vrea ca pesta porcina sa se discute in CSAT, iar ANSVSA sa treaca la MADR


Federatia Nationala ProAgro solicita miercuri Guvernului trecerea ANSVSA in subordinea directa a MADR, pentru coordonarea activitatii autoritatii, precum si initierea procedurii legate de a se discuta problemele privind virusul pestei porcine africane in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

ProAgro a inaintat o scrisoare deschisa premierului Viorica Dancila, prin care este sesizat ca la trei luni de la confirmarea virusului pestei porcine africane, „situatia se prezinta catastrofal din punct de vedere al gestionarii evolutiei bolii”, se arata in documentul citat.

 

„Este inadminibil ca investitiile efectuate in sectorul de crestere si ingrasare a porcului din Romania sa fie impinse in pragul falimentului de modul defectuos in care este gestionata aceasta situatie de criza”, precizeaza Federatia.

 

„Federatia Nationala ProAgro solicita trecerea de urgenta a ANSVSA (n.n.- Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) in subordinea directa a Ministerului Agriculturii, pentru coordonarea activitatii precum si initierea procedurii legale de a se discuta aceasta problema majora in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT)”, anunta Federatia.

 

Organizatia precizeaza ca odata cu transferarea de la nivel central ANSVSA a punctelor de trecere a frontierei catre DSVSA judetene, s-a generat o situatie prin care gestionarea riscurilor cu implicatii in scaderea capacitatii de control sanitar veterinare la frontiera a facut ca Romania sa devina vulnerabila in privinta virusului pestei porcine africane.

 

„Consideram ca aceasta trecere a PIF-urilor, argumentata in nota de fundamentare de modificare a OG 42/2004 si OG 83/2003 si justificata tocmai prin intarirea capacitatii administrative a DSVSA-urilor, a fost inoportuna analizand situatia existenta si cerem in regim de urgenta ca PIF-urile sa treaca in subordinea aparatului central al ANSVSA”, arata documentul.

 

„Programul actual de supraveghere a mistretilor, in special supravegherea pasiva de slaba calitate, nu ofera garantie ca pesta porcina africana ar fi depistata intr-un stadiu timpuriu dupa introducere. Acest lucru va intarzia depistarea bolii si, prin urmare, punerea in aplicare a masurilor de control, marind riscul raspandirii ulterioare la porcii domestici, in special in exploatatiile nonprofesionale”, spun reprezentantii Federatiei.

 

De asemenea, ProAgro mentioneaza ca fermele comerciale afectate trebuie despagubite printr-un sistem de pierderi de venit, pentru a-si putea relua activitatea, iar despagubirea pe cap de animal cu rezolva problemele economice generate de virus.

 

„Pentru gospodariile individuale este nevoie de despagubirea urgenta a porcilor ucisi in focar, pentru a exista certitudinea din partea crescatorilor ca statul roman isi respecta angajamentele asumate, atat la nivel UE cat si la nivel national”, mentioneaza sursa citata.

 

ANSVSA a fost infiintata in 2004, prin desprinderea din Ministerul Agriculturii a Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si transformarea ei intr-o institutie independenta, cu personalitate juridica, finantata de la bugetul de stat si cu un numar de atributii in plus in domeniul sigurantei alimentelor. La baza infiintarii Autoritatii au stat documentele europene care stabilesc principiile generale din legislatia alimentara si siguranta produselor alimentare, precum si unele elaborate de Comisia Europeana, referitoare la acest sector in Romania.

 

Duminica, virusul pestei porcine africane a fost confirmat la 15 porci dintr-o anexa gospodareasca a unei stane, la 4 km de localitatea Tunari, din judetul Ilfov, iar in 15 august a fost confirmata prezenta virusului pestei porcine africane la porcii din doua gospodarii din comuna Borcea, judetul Calarasi, situata la limita cu judetul Ialomita.

 

In prealabil, ANSVA anunta ca in perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an au fost confirmate in Romania 645 de focare de Pesta Porcina Africana (PPA) la porcii domestici, raspandite in 9 judete, Potrivit Autoritatii, din totalul focarelor, 640 au fost identificate in gospodariile populatiei, unul intr-o exploatatie de tip A si alte 3 in exploatatii comerciale si intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale. De asemenea, tot in aceeasi perioada au fost confirmate 30 cazuri de PPA in mediul silvic, la porci mistreti.



Poti fi interesat si de