Producatorii de delicatese din Franta, afectati de pesta porcina

Producatorii de delicatese din Franta, afectati de pesta porcina


Producatorii francezi de delicatese din carne avertizeaza ca se confrunta cu dificultati din cauza cresterii pretului la carnea de porc, in urma epidemiei de pesta porcina africana, care a decimat crescatoriile din China, astfel ca s-ar putea inregistra multe falimente in acest sector, transmite Reuters.

Din august, pesta porcina africana se extinde in fiecare provincie din statul asiatic, ducand la sacrificarea a milioane de animale si determinand China, cel mai mare producator de carne de porc din lume, sa apeleze la importuri.

 

Ca rezultat, pretul carnii de porc in Franta a crescut din martie cu 24%, iar pentru unele ingrediente folosite de producatorii francezi de delicatese din carne avansul a fost de 30%. Cu toate acestea, producatorii nu pot transfera cresterile de preturi clientilor, sustine asociatia din acest sector, FICT.

 

"Aceste majorari de preturi penalizeaza industria noastra, deoarece acordurile comerciale au fost semnate in avans, pe baza preturilor scazute din acel moment, si acum trebuie sa convingem clientii sa accepte majorarile", a explicat presedintele FICT, Bernard Vallat.

 

Franta concureaza cu Olanda pentru titlul de al treilea mare producator de mezeluri, dupa Spania si Germania.

 

Acordurile intre furnizori si retaileri sunt negociate o data pe an in Franta, aproape de finalul lunii februarie. Cumparatorii nu sunt obligati sa accepte apoi majorari de preturi fara o clauza speciala cuprinsa in contract. Vallat a avertizat ca s-ar putea inregistra multe falimente, daca majorarile de preturi nu sunt transferate clientilor.

 

"Nicio companie nu poate supravietui daca nu va exista o reechilibrare cu cumparatorii", iar preturile vor continua sa creasca, a declarat presedintele FICT.

 

Aproximativ 30% dintre producatorii francezi de delicatese din carne au inregistrat deja pierderi in 2017, din cauza cresterii preturilor la materiile prime, iar procentul se va mentine probabil si in 2018, sustine Vallat.

 

In UE, pretul mediu al carnii de porc a crescut cu 21,9% de anul trecut, cu o accelerare din martie.

 

Exporturile blocului comunitar de carne de porc catre China au urcat cu 25,9% in primele trei luni din 2019.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pesta porcina africana nu afecteaza omul, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici si mistretii.

 Poti fi interesat si de