Producatorii romani de carne de pasare dezmint informatiile false privind cresterea puilor

Producatorii romani de carne de pasare dezmint informatiile false privind cresterea puilor


Producatorii autohtoni de carne de pui lucreaza la nivelul celor mai inalte standarde tehnologice, etice si de responsabilitate, asigurand un nivel ridicat de siguranta si calitate a produselor din carne de pui, sustin reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), intr-un comunicat.

Reactia UCPR vine ca urmare a aparitiei periodice in spatiul public 'a unor afirmatii false, care se bazeaza pe informatii eronate si imagini preluate din cartile de anatomie patologica si care nu au nicio legatura cu situatia reala din fermele avicole din Romania'.

 

Reprezentantii Uniunii sustin ca aceste acuzatii, fara temei, dezinformeaza consumatorii cu privire la normele de bunastare a puilor, la calitatea si siguranta produselor avicole furnizate de producatorii autohtoni de carne de pui.

 

'In ultima vreme, asistam la atacuri repetate de dezinformare care afecteaza in mod negativ increderea consumatorilor si aduc prejudicii industriei avicole din Romania. Este regretabil ca informatii false si imagini manipulative sunt folosite pentru a crea o imagine distorsionata a conditiilor de crestere a puilor in fermele avicole din Romania. In realitate, membrii UCPR respecta cu strictete standardele de bunastare a animalelor si se supun regulilor stricte de igiena si siguranta alimentara pentru a asigura productia de carne de pui de calitate, in conformitate cu legislatia nationala si a UE', precizeaza UCPR.

 

Toti puii de carne din UE si, implicit, din Romania, sunt crescuti la sol, avand posibilitatea de a se misca liber intr-un mediu controlat, putand sa se hraneasca, sa bea apa si sa interactioneze cu ceilalti pui, atat in sistemul de crestere conventional, cat si in cel care utilizeaza tehnologii alternative.

 

La nivel european, 90% din totalul consumului de carne de pui provine din pasari crescute in sisteme conventionale, respectiv adica cu conditii controlate de microclimat si furajare, in adaposturi fara acces la aer liber. Doar 10% din carne provine din pasari crescute in tehnologii alternative: traditional (in aer liber sau crescute in libertate totala) sau sistem extensiv (pui crescuti in semilibertate sau in spatii inchise).

 

Cum acest tip de carne implica o serie de costuri semnificativ mai ridicate, generand preturi de piata mai mari, in Romania, cererea pentru acest tip de carne este si mai limitata. Astfel, acest segment reprezinta aproximativ 3-4% din totalul productiei realizate.

 

'Producatorii autohtoni de carne de pui lucreaza la nivelul celor mai inalte standarde tehnologice, etice si de responsabilitate, asigurand un standard ridicat de siguranta si calitate a produselor din carne de pui. In fermele avicole din Romania tehnologiile de crestere a puilor de carne sunt reglementate de legislatia UE prin Regulamentul 543/2008 (care se refera la standarde de productie, calitate si comercializare) si Directiva 43/2007 (care se refera la bunastarea puilor de carne). Astfel, cresterea pasarilor in fermele autorizate sanitar veterinar se face dupa cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanatatii pasarilor se face permanent prin programe de autocontrol si control oficial in baza legislatiei UE', se arata in comunicat.

 

UCPR asigura consumatorii ca produsele obtinute pe lanturile de productie avicola ale membrilor sai provin de la pui de carne Broiler crescuti in conditii de bunastare, care respecta toate normele nationale si de la nivelul Uniunii Europene.

 

Conform sursei citate, varsta minima de sacrificare a puilor de carne este de cel putin 42 de zile, fiind reglementata prin Ordinului MADR nr. 55 din 2023.

 

Totodata, sunt asigurate conditii de mediu optime, in functie de perioada de crestere, prin care se asigura spatiu suficient pentru a se misca si a se comporta in mod natural, precum si conditii adecvate de adapost (temperatura, lumina, aer, umiditate etc.).

 

De asemenea, se asigura nutritie corespunzatoare care asigura o dieta echilibrata, bogata in nutrienti, adaptata etapei de dezvoltare a puilor si care le asigura o crestere sanatoasa si un sistem imunitar puternic, acces la apa curata si proaspata pentru hidratare adecvata si controlul medical regulat asigurat de medici veterinari, conform normelor in vigoare. Potrivit sursei citate, antibioticele nu sunt utilizate ca stimulatori de crestere.

 

'UE este singura zona economica din lume care a promovat o legislatie specifica bunastarii pasarilor. Amintim ca Directiva 43 din 2007 prevede densitatile pe metru patrat in kg la puii de carne si care nu pot fi depasite de niciun fermier din UE. Suplimentar fata de legislatia europeana cu prevederi minime de bunastare, tara noastra a solicitat si a obtinut aprobarea Comisiei UE pentru aplicarea unui program de bunastare superioara care prevede o reducere a densitatii (kg/mp) cu inca 15%', se precizeaza in comunicat.

 

Reprezentantii UCPR spun ca, in urma unei initiative cetatenesti la nivelul UE (circa 1,5 milioane cetateni), Comisia a decis sa modifice legislatia privind bunastarea animalelor.

 

Astfel, in aceasta perioada, legislatia este in curs de elaborare, urmand sa fie supusa dezbaterii publice si apoi sa fie votata. In acord cu recomandarea stiintifica a EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor), bunastarea puilor de carne va fi la nivelul bunastarii superioare practicate in prezent in Romania.

 

'Combatem cu fermitate un alt subiect care manipuleaza opinia publica generand anxietate si chiar panica la nivelul consumatorilor cu privire la alimentatia ce contine carne de pui, precizand ca antibioticele sunt permise in cresterea pasarilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea si sub semnatura medicului veterinar, cu respectarea timpului de asteptare inainte de sacrificarea pasarilor. Drept urmare, antibioticele nu se utilizeaza in mod sistematic in cresterea pasarilor, ci doar ocazional, la nevoie, ca forma de tratament. Depistarea reziduurilor de antibiotice, a substantelor farmacologic active si a altor reziduuri se realizeaza in baza Regulamentului 37/2010 si a Ordinului 95/2007. Mai mult decat atat, programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de Comisia Europeana, aceasta stabilind numarul de probe pentru control in functie de numarul de pasari din fiecare tara. Tot Comisia Europeana recomanda si verifica anual metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de ANSVSA, care este auditata anual la capitolul reziduuri', afirma producatorii de carne de pui.

 

La nivel mondial, 85% din toata carnea de pasare destinata consumului uman provine de la pui de gaina, 10% de la pui de curca si 5% din alte specii de pasari (rata, gasca, bibilica, struti etc).

 

UCPR este o asociatie cu caracter profesional, fara scop lucrativ, non-guvernamentala, autonoma, cu personalitate juridica, construita pe criteriul specificului activitatii de ramura avicola.

 



Poti fi interesat si de