Productia de carne de porc din UE va scadea

Productia de carne de porc din UE va scadea


Cererea redusa din China si cifrele mai scazute ale consumului pe piata unica vor avea un impact semnificativ asupra productiei de carne de porc din tarile europene.

Estimarile arata ca productia de carne de porc din UE va scadea anul acesta, deoarece unii dintre principalii producatori din blocul comunitar (Germania) au accesul interzis pe mai multe piete mari de export din cauza focarelor de pesta porcina, potrivit EuroMeatNews.com.

 

In perspectiva pe termen mediu a pietelor agricole publicata de Comisia Europeana, se asteapta ca cererea de carne de porc din UE sa scada pe termen scurt. Acesta este rezultatul recuperarii anticipate a volumelor de productie din Chinei, care probabil va reduce cererea de import din Europa in anul urmator. Este posibil ca productia de carne de porc din UE sa scada de la 22,9 milioane de tone in 2020 la 22,7 milioane de tone in 2021. Exporturile UE se vor reduce la 3,9 milioane de tone anul acesta, de la 4,3 milioane de tone in 2020.

 

EU production

 

Cu toate acestea, in 2020 (ianuarie-noiembrie) productia in UE, cu exceptia Marii Britanii, a fost de 21 de milioane de tone, cu 0,7% mai mare decat in ​​aceeasi perioada din 2019. Aceasta mica crestere vine pe fondul incertitudinii de care nicio tara nu a scapat. Totusi, situatia din UE este mixta. Continuand tendinta pe termen lung, productia spaniola a dominat piata, sustinuta puternic de exporturi. Numai in noiembrie, volumul sacrificarilor din Spania a crescut cu 15% fata de anul precedent.

 

Aceste cifre sunt in contrast puternic cu Germania, afectata de virusul pestei porcine si constrangerile legate de capacitatea de procesare pe fondul COVID-19. Aici, volumul sacrificarilor a scazut cu 6% (310.000 capete) in noiembrie 2020, fata de anul precedent. Productia in Germania a scazut cu aproape 3% (128.000 de tone) in 2020 pana in noiembrie. Italia a inregistrat scaderi si mai serioase, productia pana in noiembrie anul trecut scazand cu aproape 14% (180.000 de tone).

 Poti fi interesat si de