Produsele din Banat, promovate prin platforma "Arome proprii"

Produsele din Banat, promovate prin platforma "Arome proprii"


Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Vest lanseaza "Arome proprii", o platforma care promoveaza producatorii si produsele alimentare din zona de vest a Romaniei, in cadrul unui proiect initiat de aceasta institutie.

Platforma "Arome proprii" face parte din proiectul NICHE, dedicat dezvoltarii de lanturi valorice inovative in sectorul agroalimentar si initiat de ADR Vest, cu finantare in cadrul Programului Interreg Europe.

 

Coordonatorul proiectului NICHE, Daniela Copaci, a explicat faptul ca platforma "Arome proprii" a fost realizata ca o initiativa pilot in cadrul proiectului care isi propune crearea de ecosisteme favorabile inovarii in sectorul alimentar in sapte regiuni europene.

 

Producatorii locali din judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara beneficiaza prin intermediul platformei de spatii virtuale unde isi pot promova produsele - legume, fructe, miere si produse apicole, cereale si produse din cereale, oua, carne si produse din carne, lapte si branzeturi artizanale, uleiuri, gemuri si dulceturi realizate dupa retete traditionale sau prin noi procedee, din fructe si legume cultivate in regiune, ceaiuri, mirodenii etc.

 

"Nevoile comunitatilor urbane de a avea acces cat mai facil la alimente proaspete, sanatoase, cu gust, produse in proximitate, cat si nevoile producatorilor locali de a-si promova produsele si de a le comercializa la preturi echitabile au constituit principalele premise de la care am pornit atunci cand a fost gandit proiectul pilot. Ne dorim ca aceasta initiativa sa contribuie in mod real la reconectarea consumatorilor cu producatorii si la adoptarea, treptat, ca parte a culturii locale, a unei diete sezoniere care sa aiba la baza hrana proaspata si sanatoasa", a afirmat Daniela Copaci.

 

Aproape 30 de producatori s-au inregistrat deja pe www.aromeproprii.ro, iar lista este deschisa, fiind deja prezente produse certificate ecologic.

 

Fiecare producator isi poate crea un profil online pentru prezentarea produselor si a beneficiilor pe care le ofera acestea pentru consumatori - certificari privind calitatea si valoarea adaugata, locatiile unde se comercializeaza, fotografii, date de contact, posibilitatea de a primi vizite din partea potentialilor clienti etc.

 

"Arome proprii" pune la dispozitia vizitatorilor si o harta interactiva a producatorilor locali din regiunea de vest, in functie de tipurile de produse pe care le propun si aria geografica din care provin, cu informatii complete privind trasabilitatea lor.

 

In etapa urmatoare se asteapta si alti producatori locali si promotori ai produselor locale din industria HoReCa, prin proiect fiind promovate restaurantele, hotelurile, operatorii culturali, retailerii specializati si procesatorii din industria alimentara care aleg sa introduca produse din regiune in meniurile lor, in productie, retail etc., in cadrul unei campanii de sustinere care se va derula pe parcursul anului 2019.Poti fi interesat si de