Proiect controversat al MADR care limiteaza numarul de porci din gospodarii

Proiect controversat al MADR care limiteaza numarul de porci din gospodarii


Ministerul Agriculturii a repus in dezbatere publica proiectul controversat care interzice locuitorilor de la sate sa creasca mai mult de cinci porci in gospodarie.

Astfel, prin Ordinul nr. 24 din 29.01.2021, MADR stabileste dimensiunile tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei, iar ce depaseste efectivul de cinci animale se considera exploatatie comerciala, ceea ce presupune respectarea unor reguli de biosecuritate stricte.

 

Potrivit actului normativ, crescatorul care detine mai mult de cinci porci trebuie sa aiba, printre altele, un medic veterinar angajat, vestiar-filtru, birou pentru sef de ferma, farmacie etc.

 

Autoritatile sustin ca pesta porcina africana poate fi eradicata doar prin impunerea unor masuri stricte.

 

„Anul trecut, am incercat sa facem un ordin privind biosecuritatea, in care sa stabilim care sunt masurile de biosecuritate, care trebuie respectate de orice crescator de porci, ca este mic, ca este mare, ca este gospodarie taraneasca sau ca este o ferma mare, pentru ca acest virus este la fel cum este COVID-19. Daca nu respectam niste reguli dure, care chiar daca sunt neplacute sunt eficiente, nu vom scapa niciodata de aceasta pesta porcina africana”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, intr-o conferinta online. Poti fi interesat si de