Rabobank: 200 de milioane de porci vor fi sacrificati sau vor muri de PPA in China

Rabobank: 200 de milioane de porci vor fi sacrificati sau vor muri de PPA in China


Un numar cuprins intre 150 si 200 de milioane de porci ar putea fi sacrificati sau vor muri din cauza infestarii cu pesta porcina africana, pe masura ce maladia se extinde in China, estimeaza analistii de la Rabobank, acestea fiind cele mai sumbre prognoze facute pana acum care subliniaza gravitatea epidemiei cu care se confrunta cel mai mare producator mondial de carne de porc, informeaza Reuters.

O asemenea cifra ar reprezenta o parte importanta din populatia de porci a Chinei, care potrivit Rabobank se situa la 360 milioane de capete la finele anului trecut, si vine intr-un moment in care multi reprezentanti ai sectorului sustin ca raspandirea pestei porcine africane este mai grava decat recunosc autoritatile.

 

Intr-un comunicat publicat joi seara, Rabobank sustine ca epidemia de pesta porcina africana va duce la scaderea cu 30% a productiei de carne de porc a Chinei in 2019 comparativ cu 2018, ceea ce va stimula importurile de carne si va reduce cererea pentru nutreturi produse din materii prime precum soia boabe.

 

'Este o situatie fara precedent si sunt multe aspecte ale situatiei care nu sunt intelese inca in totalitate', a declarat Justin Sherrard, analist la Rabobank.

 

Conform celor mai recente prognoze ale bancii, productia de carne de porc a Chinei ar urma sa coboare pana la aproximativ 38 milioane tone in 2019, de la 54 milioane tone anul trecut. Aceasta ar reprezenta cea mai mica productie de carne de porc a Chinei din ultimii 20 de ani, cu repercusiuni la nivel global. Un astfel de declin ar fi cu 30% mai mare decat productia anuala a SUA si echivalent cu productia anuala de carne de porc a Europei, sustine Rabobank.

 

In schimb, Departamentul american al Agriculturii se asteapta la un declin mai mic, de aproximativ 10%, al productiei de carne de porc a Chinei in acest an.

 

Scaderea productiei interne va obliga China sa isi majoreze importurile de carne de porc cu 1,5 milioane de tone pana la aproximativ patru milioane de tone, ceea ce inseamna ca va atrage toate livrarile disponibile pe piata globala, sustine Justin Sherrard. In plus, vor fi majorate si productia interna precum si importurile de alte proteine animale precum carnea de pui, vita, oaie si peste, adauga Sherrard.

 

China, tara care produce jumatate din carnea de porc consumata la nivel mondial, a anuntat recent ca a sacrificat 1,01 milioane porci pentru a tine sub control pesta porcina africana. In perioada care a trecut din luna august 2018 si pana in prezent autoritatile de la Beijing au raportat 124 de focare de pesta porcina africana iar virusul a atins fiecare provincie, exceptand insula Hainan, si continua sa se raspandeasca.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.Poti fi interesat si de