Razboiul din Ucraina ar putea amana planurile UE privind agricultura durabila

Razboiul din Ucraina ar putea amana planurile UE privind agricultura durabila


Comisia Europeana ar putea amana publicarea propunerilor sale vizand agricultura durabila, care erau asteptate saptamana aceasta, in conditiile in care impactul razboiului din Ucraina asupra aprovizionarii cu alimente a facut ca unele state membre sa se opuna reformarii sectorului agricol, informeaza Reuters.

Uniunea Europeana a demarat un proces de modernizare a tuturor sectoarelor pentru ca acestea sa devina mai "verzi", inclusiv a celui agricol, care este responsabil pentru aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de sera ale blocului comunitar. Executivul comunitar se gandea la o serie de obiective, precum reducerea la jumatate a utilizarii de pesticide pana in 2030, si a inceput sa elaboreze legi prin care aceste obiective sa devina o realitate.

 

Cu toate acestea, Reuters sustine ca in prezent Executivul comunitar analizeaza o posibila amanare a doua noi propuneri: obiective obligatorii de refacere a naturii si o lege privind pesticide mai sustenabile, care urmau sa fie publicate miercuri.

 

Oficialii UE ar urma sa decida asupra calendarului propunerilor, care concureaza cu planurile de urgenta destinate sa raspunda la cresterea preturilor la energie si a celor cu privire la aprovizionarea cu alimente, dupa ce invadarea Ucrainei a majorat preturile la grau si orz si a generat temeri cu privire la posibile lipsuri.

 

Rusia si Ucraina sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comertul mondial cu grau si peste 50% din cel cu ulei, seminte si srot de floarea soarelui. In plus, UE importa cantitati semnificative de nutret si ingrasaminte din regiunea Marii Negre.

 

Ministrii europeni ai Agriculturii se reunesc luni la Bruxelles pentru un schimb de opinii cu privire la situatia actuala a pietei agroalimentare in urma invadarii Ucrainei de catre Rusia. Discutiile se vor axa pe identificarea masurilor de garantare a securitatii alimentare in UE, atat in perioada imediat urmatoare invadarii, cat si dintr-o perspectiva pe termen mai lung.

 

Ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, a spus ca razboiul din Ucraina a facut ca unele tari sa puna sub semnul intrebarii tranzitia la o noua politica agricola europeana, dar asta nu inseamna ca tranzitia nu ar trebui sa aiba loc.

 

"Da, realizarea acestei tranzitii si asigurarea aprovizionarii cu aliment este complicata, dar asta nu inseamna ca nu o vom face pentru ca este complicata", afirmat Denormandie, la sosirea la Consiliul Agricultura si Pescuit de la Bruxelles.

 

Un grup de aproximativ 400 de oameni de stiinta si experti in sectorul alimentar au avertizat vineri ca abandonarea practicilor agricole sustenabile ar fi contraproductiva.

 

"Aceste masuri nu ne-ar duce mai aproape, ci mai degraba ne-ar indeparta de un sistem alimentar care sa fie rezilient la socurile viitoare si la a livra diete sanatoase si sustenabile", au subliniat cercetatorii, intr-un comunicat de presa.

 

In schimb, cercetatorii au facut un apel pentru trecerea la culturi mai putin dependente de ingrasamintele care sunt produse pe baza gazelor naturale rusesti si o dieta bazata mai mult pe plante, pentru a reduce cantitatile de cereale necesare pentru a hrani animalele.



Poti fi interesat si de