Reportaj. Carmangeria Authentic, o galerie a gusturilor

Reportaj. Carmangeria Authentic, o galerie a gusturilor


Mezeluri pregatite doar din carne, slanina si condimente. Toate alese pe spranceana si preparate ca la carte, asa incat sa pastreze gustul mezelurilor de demult. Cam asa se caracterizeaza, in doar cateva cuvinte, preparatele pe care le poti gasi in Carmangeria Authentic, din orasul Pantelimon.

I-am vizitat pe cei de la Macelaria Authentic pe la mijlocul lunii februarie, adica atunci cand abia implineau doua luni de cand pornisera businessul. O micuta afacere cu carne fresh si produse afumate, intr-un spatiu cochet, aflat la parterul unul bloc cu 4 etaje, chiar la intrarea in Pantelimon. Am vrut sa ii cunoastem pe cei care, chiar atunci cand industria carnii trece prin momente dificile, au avut curajul sa isi deschida o carmangerie cu vanzare intr-un loc unde n-am fi zis ca ar putea avea mare succes. Asta pentru ca nu se afla nici intr-un cartier rezidential in care locuiesc zeci de mii de oameni, nici in centrul Bucurestiului, ca sa aiba mare vad.

 IMG_4928

Dar, vorba aceea, doar cine nu risca nu castiga. Pe principiul acesta au mers Marian Pastrama si Cosmin Anghel. Primul a venit cu experienta, celalalt, cu elanul tineretii. Si uite asa s-a nascut Carmangeria Authentic! Familia lui Cosmin cumpara aproape in fiecare weekend carne de la macelaria la care Marian lucra in urma cu cativa ani. S-au imprietenit si la un moment dat si-au propus sa isi uneasca fortele si sa isi deschida propria afacere. In octombrie anul trecut s-au apucat de amenajat spatiul, iar pe 8 decembrie au si deschis. Asa am aflat si noi despre ei, in urma evenimentului de lansare postat pe Facebook. I-am intalnit insa abia acum, cand deja si-au putut da seama cam cum merge treaba. Si vestea buna este ca sunt in continuare foarte optimisti. „Vom creste, va asigur! Veti mai trece pe la noi si veti vedea ca am avut dreptate!”, mi-a spus Marian Pastrama.

Probleme cu vecinii

Apropo de numele pe care il poarta, l-am intrebat daca este real sau e doar o porecla. „Asta e numele meu. Soarta a facut sa fie asa. Sunt macelarul Pastrama”, spune amuzat. Este macelar de mai bine de patru decenii. A lucrat si inainte de Revolutie cu macelari batrani de la care a furat adevarata meserie. Dupa ´90, cand au aparut hipermarketurile, a condus raioane de carne, apoi a lucrat si prin strainatate. Viseaza cu ochii inchisi meseria aceasta, care nu mai are pentru el niciun secret.

 IMG_0190

Cosmin e tanar si deschis sa invete. A prins rapid mersul lucrurilor, stie deja cam tot ce presupune businessul acesta si are energia sa il dezvolte. In vreme ce tinerii de varsta lui inca se relaxeaza pe banii parintilor, Cosmin e tot timpul la magazin, se ocupa de aprovizionare, de inventar, de partea de contabilitate. Parintii l-au sustinut cu bani pentru a demara afacerea, iar el nu vrea sa ii dezamageasca.

 

Intreaga amenajare, cu toate dotarile necesare i-a costat in jur de 110.000 de euro. „Ne-am propus un buget si usor, usor am realizat ca este altul. Initial am zis ca mai mult de 50.000-60.000 de euro nu are cum sa ne coste, dar intre timp am descoperit ca e nevoie de mult mai mult. Am lucrat cu specialistii de la DSV si ei ne-au indrumat, ca sa fie totul in regula”, spune Cosmin Anghel.

 

Pozitionarea carmangeriei la parterul unui bloc de locuinte le-a creat o serie de probleme. Vecinii n-au fost prea incantati de prezenta lor acolo. „Aici am inchiriat spatiul. Suntem lipiti de bloc si nu e asa de usor. A trebuit sa investim intr-un filtru de fum pentru ca e normal, pe vecini ii deranjeaza fumul. Fumul iese filtrat, dar mai sunt scapari, pierderi si e normal sa ii deranjeze. Poate si noi daca eram in locul lor aveam aceeasi parere”, spune Cosmin.

Carne de porc doar de la Peris

Si pentru ca prima impresie conteaza foarte mult, trebuie sa va spunem ca atat magazinul, cat si mini-laboratorul straluceau de curatenie. E drept ca e normal sa fie asa intr-o unitate de alimentatie publica, dar cum nu prea se intampla la fel peste tot, e de inteles de ce am ramas placut surprinsi. Curatenie ca intr-o farmacie.

 IMG_4926

In vitrinele frumos aranjate, bucati proaspete de carne, mici si carnati proaspeti. Pe carlige, la vedere, insirate bucati de rasol afumat, scaricica afumata si jambon afumat. Iar pe langa ele, o aroma de-ti lasa gura apa.

 

„Pe porc, noi lucram numai cu Abatorul Peris. Este cea mai gustoasa carne in momentul de fata. Au tehnologie buna de sacrificare, de taiere. Nu mai spun ca au traditie. Perisul si inainte era cel mai bun, era numarul 1 pe zona Capitalei. Carcasa de oaie aducem de la Sibiu. Avem un intermediar care aduce oi de la Sibiu. Iar pe vita lucram cu un crescator de prin zona. Volumul este deocamdata destul de timid, dar vom creste”, este de parere Marian Pastrama.

Retete simple, dar cu gust

Mezeluri pregatite doar din carne, slanina si condimente. Toate alese pe spranceana si preparate ca la carte, asa incat sa pastreze gustul mezelurilor de demult. Cam asa se caracterizeaza, in doar cateva cuvinte, preparatele pe care le poti gasi in Carmangeria Authentic. I-am intrebat pe cei doi antreprenori de ce au mizat pe produsele traditionale romanesti. Adaptarea la cerintele pietei a fost raspunsul.

 

„Toti clientii in momentul de fata se reorienteaza catre gusturile romanesti, din copilarie. Inainte de Revolutie nu erau magazinele bine aprovizionate, astfel ca dupa au inceput sa vina din Europa produse, oamenii le-au tot consumat. A fost un excedent de marfa pe piata, iar oamenii au tot cumparat. Si dupa ani de zile au constatat ca multi sunt bolnavi din cauza inlocuitorilor care se folosesc in industria carnii. Usor, usor au inteles ca asta este o problema si au inceput sa caute gusturile de dinainte, pe care le stiau din copilarie, cand parintii si bunicii lor cresteau animale in batatura si apoi preparau in casa carnati, toba. Acum, oferta pe piata este mare si oamenii isi aleg. Dar fiind constant in calitate, fara doar si poate ii aduci catre tine, ti-i transformi in clienti”, spune Marian Pastrama.

 

In vitrinele carmangeriei gasesti Carnati Trandafir, carnati semi-afumati, ciolan afumat, toba, rulade sau frigarui. Toate condimentate doar cu sare, piper si ierburi aromatice.

 

Cititi intregul reportaj in editia nr. 63 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de