Retailul alimentar din Romania ar putea depasi 140 de miliarde de lei in 2021

Retailul alimentar din Romania ar putea depasi 140 de miliarde de lei in 2021


Cifra de afaceri a retailului alimentar este estimata in jurul valorii de 130 miliarde de lei in 2020, dupa ce, in 2019, acest sector a inregistrat venituri de 118 miliarde de lei, potrivit celei mai recente analize KeysFin.

"Cresterea se datoreaza atat proviziilor facute de populatie la inceputul pandemiei, cat si trendului ascendent al vanzarilor online din food retail, peste media cresterii pietei de e-commerce, de 30% in 2020", se mentioneaza in comunicat.

 

Cu toate acestea, in 2021, analistii KeysFin se asteapta la o revenire la ritmul de crestere medie anuala din ultimii 10 ani, de 7%, la aproximativ 140 de miliarde de lei, pe fondul revenirii consumului la valori normale.

 

"Pofta nu vine doar mancand, ci, in cazul de fata, a venit din cauza temerilor legate de necunoscut, asa cum s-a intamplat la nivel mondial in martie 2020. In prima faza, romanii si-au facut provizii considerabile, iar, apoi, au incercat sa previna infectarea cu Covid, orientandu-se catre cumparaturi online. Retailerii locali au tinut pasul cu aceste trenduri ale pietei, iar mobilizarea lor s-a vazut prin recordurile de vanzari din 2020", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

 

Potrivit sursei citate, odata cu cresterea cifrei de afaceri a crescut si profitabilitatea, astfel ca, in 2019, profitul net al companiilor din domeniu a inregistrat o crestere cu 13% in comparatie cu anul precedent si a fost cu 247% mai mare decat in 2010, ajungand la aproape 4,3 miliarde de lei.

 

Astfel, primii cinci jucatori au inregistrat cumulat un profit net de 1,9 miliarde de lei, ceea ce a constituit 44% din total, in 2019. Rezultatul net (profit net minus pierdere neta) s-a imbunatatit semnificativ de la o pierdere de peste un miliard de lei in 2011, la un rezultat net pozitiv de 3,6 miliarde de lei inregistrat la nivelul lui 2019.

 

"In 2020, rezultatul net a fost puternic influentat de proiectele ample de investitii: de la managementul stocurilor, campaniile ample de informare, preventie si responsabilizare a populatiei si eforturile de igienizare a spatiilor, la extinderea retelelor de magazine, deschiderea de eventuale depozite dedicate vanzarilor online si la investitiile din zona de livrare (directa sau indirecta) la domiciliu", se mai spune in comunicat.

 

La nivelul Uniunii Europene, datele ajustate sezonier ale Eurostat arata o scadere a vanzarilor cu amanuntul de 0,8% in 2020 fata de anul anterior, cu o crestere a sub-componentei vanzarilor de marfuri alimentare, bauturi si tutun de 5,6% in aceeasi perioada (in detrimentul vanzarilor de combustibili: minus 14,1% in aceeasi perioada).

 

Cu toate acestea, Romania s-a situat astfel pe locul al 7- lea la nivelul UE, dupa evolutiile anuale ale Irlandei (+11,1%), Frantei (+9,1%), Estoniei (+5,9%), Poloniei (+4,5%), Belgiei (+3,6%) si Maltei (+3,3%).

 

La nivel local, potrivit datelor Institutului National de Statistica, comertul cu amanuntul (serie bruta) a crescut cu 2,2% in 2020 fata de 2019 (pentru comertul de marfuri alimentare, bauturi si tutun la nivel agregat s-a inregistrat un avans de doua ori mai mare, de 5% in 2020 fata de 2019), iar cel cu ridicata s-a majorat cu 3% fata de 2019, in ciuda unui declin total al economiei de 4% in 2020.

 

Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor, la sfarsitul perioadei. Toate cifrele sunt exprimate in lei, iar datele au fost extrase la inceputului anului 2021. Estimarile au la baza rata medie anuala, calculata pe o perioada de cel putin 5 ani.

 

KeysFin ofera informatii despre mediul de afaceri si companiile din Romania si din strainatate, prin intermediul unor instrumente dedicate (rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, studii si analize sectoriale, etc.). Cu un portofoliu de peste 700 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

 Poti fi interesat si de