Romania, lider in UE la cresterea vanzarilor cu amanuntul, in mai

Romania, lider in UE la cresterea vanzarilor cu amanuntul, in mai


Volumul comertului cu amanuntul a ramas nemodificat in zona euro si a scazut cu 0,1% in Uniunea Europeana in mai, comparativ cu luna precedenta, cand nivelul din zona euro a ramas stabil, iar UE a raportat o crestere de 0,1%, insa Romania este statul membru UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in mai, comparativ cu luna precedenta, s-a inregistrat in Romania (3,3%), Portugalia (3,2%) si Suedia (1,6%), cele mai semnificative scaderi fiind in Slovenia (minus 5,3%), Luxemburg (minus 4,5%) si Polonia (minus 3,7%).

 

In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au inregistrat un declin de 0,3%, in timp ce vanzarile de combustibili auto au crescut cu 0,3%, iar cele de produse non-alimentare nu s-au modificat.

 

In mai, comparativ cu perioada similara din 2022, volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 2,9% in zona euro si cu 3% in Uniunea Europeana.

 

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in mai, comparativ cu perioada similara din 2022, s-a inregistrat in Spania (7,3%), Cipru (6,1%) si Malta (3,3%), cele mai semnificative scaderi fiind in Slovenia (minus 13,4%), Ungaria (minus 12,3%) si Estonia (minus 9,6%).

 

Romania a raportat un avans anual de 3,2% in mai, fata de un declin de 0,6% luna precedenta.

 

In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au inregistrat un declin de 3,5%, cele de combustibili auto au scazut cu 2,5% iar cele de produse non-alimentare au inregistrat un recul de 2,4%.



Poti fi interesat si de