Romania, printre primele in UE la cresterea comertului cu amanuntul

Romania, printre primele in UE la cresterea comertului cu amanuntul


Volumul comertului cu amanuntul in Uniunea Europeana a crescut cu 1,9% in luna noiembrie 2019 comparativ cu aceeasi luna din 2018, tarile membre unde volumul comertului cu amanuntul a inregistrat cel mai puternic ritm de crestere fiind Ungaria (7,3%) si Romania (6,5%), arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Comparativ, in zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 2,2% in ritm anual. Eurostat precizeaza ca vanzarile cu amanuntul in UE 28 a fost influentate de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare s-au majorat cu 2,5%, iar cele de alimente, bauturi si tigari au crescut cu 1,7%.

 

De la o luna la alta, noiembrie 2019 comparativ cu luna octombrie 2019, comertul cu amanuntul in Romania a inregistrat o majorare cu 0,8%, cresteri mai mari in Uniunea Europeana fiind inregistrate in Polonia (3,3%), Belgia (2,7%), Letonia (2,6%), Croatia (2,3%), Germania (2,1%), Estonia (1,7%), Lituania si Portugalia (ambele cu 0,9%). Comertul cu amanuntul, de la o luna la alta, a inregistrat un avans de 1% in zona euro, in timp ce in UE 28 a avut o crestere de 0,6%, in principal ca urmare a faptului ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 0,9%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 0,5%.

 

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat anterior ca, in luna noiembrie 2019, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut, comparativ cu luna precedenta, pe ansamblu cu 2%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut pe ansamblu cu 0,8%.

 

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna noiembrie 2019, comparativ cu luna noiembrie 2018, a inregistrat o crestere cu 6,5%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere cu 6,2%.Poti fi interesat si de