Romania, printre statele membre UE unde au crescut vanzarile cu amanuntul in februarie
Marti, 08 Aprilie 2025

Marti, 08 Aprilie 2025
In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au crescut cu 1,4%, cele de combustibili auto cu 1,2%, iar cele de produse non-alimentare cu 2,5%.
In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in februarie, comparativ cu perioada similara din 2024, s-a inregistrat in Luxemburg (10,3%), Cipru (8,5%), Estonia (5,2%), Portugalia (5%), Slovenia (4,2%), Spania (3,8%), Ungaria (3,3%), Danemarca (3,2%), Lituania (2,9%) si Romania (2,7%). Cele mai semnificative scaderi au fost in Polonia (minus 1,5%), Slovacia (minus 1,4%) si Tarile de Jos (minus 1,2%).
In februarie, comparativ cu luna precedenta, volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 0,2% in Uniunea Europeana si cu 0,3% in zona euro, dupa ce in ianuarie s-a inregistrat un avans de 0,1% in UE si un nivel stabil in zona euro.
In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au crescut cu 0,2%, cele de combustibili auto cu 1,4%, iar cele de produse non-alimentare cu 0,2%.
In februarie, comparativ cu luna precedenta, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele s-a inregistrat in Cipru (4,7%), Estonia (2,2%) si Lituania (1,7%), iar cel mai sever declin in Bulgaria (minus 1,7%), Tarile de Jos (minus 1,4%) si Polonia (minus 1,2%). Romania a inregistrat un declin de 0,9% in februarie, dupa o crestere de 0,9% in ianuarie.
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), in Romania in februarie 2025 vs februarie 2024, afacerile rezultate din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ca serie bruta, s-au majorat cu 1,1%, datorita vanzarilor de produse nealimentare (+4,3%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+3,3%). In acelasi timp, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au diminuat cu 4%.
De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, ca serie ajustata, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 3,3%, in februarie, anul curent, fata de luna similara din 2024, ca urmare a vanzarilor de produse nealimentare (+5,9%) si a comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+0,3%). La polul opus s-au aflat vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, cu scaderi de 0,4%.
Datele INS evidentiaza, totodata, ca, de la o luna la alta (februarie vs ianuarie 2025), cifra de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut atat ca serie bruta (-2,1%), cat si ca serie ajustata (-1%), in principal din cauza rezultatelor negative inregistrate in vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun.
"Miercuri, 23 aprilie 2025, un nou transport important de ovine este realizat catre statul algeri...
Forul european a motivat decizia prin faptul ca situatia epidemiologica din tara ramane incerta, ...
Potrivit acestuia, cumparatorii romani sunt cei care cauta cel mai mult sa cumpere produse de la ...