Romania, printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in noiembrie

Romania, printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in noiembrie


Vanzarile cu amanuntul in Uniunea Europeana si zona euro au scazut in luna noiembrie, insa Romania se numara printre statele membre cu cea mai puternica crestere a vanzarilor, atat de la o luna la alta, cat si in ritm anual, arata datele publicate de Eurostat.

Conform oficiului european, vanzarile cu amanuntul au scazut cu 0,3% in zona euro si cu 0,2% in Uniunea Europeana, in luna noiembrie 2023 comparativ cu luna octombrie. Cu toate acestea, tarile membre cu cele mai importante cresteri ale vanzarilor cu amanuntul au fost: Portugalia (3,1%), Croatia si Slovenia (ambele cu un avans de 3%), Romania si Malta (ambele cu o crestere de 1,7%).

 

In ritm anual, vanzarile cu amanuntul au scazut cu 1,1% in zona euro si cu 1% in Uniunea Europeana. Si in acest caz, Romania este printre tarile membre cu cele mai importante cresteri ale vanzarilor cu amanuntul, cu un avans de 3,8%, fiind devansata doar de: Spania (6,8%), Croatia (6,4%), Danemarca (6,3%), Malta (5,3%) si Cipru (4,8%).

 

In cazul Romaniei, conform datelor publicate anterior de INS, in luna noiembrie, comparativ cu luna precedenta, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut, pe ansamblu, cu 4,1%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comertul cu amanuntul a crescut, pe ansamblu, in luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedenta, cu 1,7%.

 

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 3,8%. Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 3,3%.



Poti fi interesat si de