Romania, printre tarile UE cu cea mai puternica scadere a vanzarilor cu amanuntul in iunie

Romania, printre tarile UE cu cea mai puternica scadere a vanzarilor cu amanuntul in iunie


Vanzarile cu amanuntul in Uniunea Europeana si zona euro au scazut in luna iunie, iar Romania se numara printre statele membre cu cea mai puternica scadere a vanzarilor, de la o luna la alta, arata datele publicate de Eurostat.

Conform acestor date, vanzarile cu amanuntul au scazut cu 0,3% in zona euro si cu 0,2% in Uniunea Europeana, in luna iunie 2023 comparativ cu luna mai. Cele mai importante reduceri ale vanzarilor cu amanuntul au fost inregistrate in Slovenia (minus 2,6%), Romania (minus 1,9%) si Portugalia (minus 1,6 %).

 

In ritm anual, vanzarile cu amanuntul au scazut cu 1,4% in zona euro si cu 1,6% in Uniunea Europeana. Cele mai importante reduceri ale vanzarilor cu amanuntul au fost inregistrate in Slovenia (minus 15,7%), Estonia (minus 8,7%) si Ungaria (minus 8,3%). In Romania, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 1,5% in ritm anual in luna iunie, dupa un avans de 3,1% in luna mai.

 

In cazul Romaniei, conform datelor publicate anterior de INS, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, a scazut, pe ansamblu, cu 2,8%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut, pe ansamblu, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, cu 1,9%.

 

Potrivit INS, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 1,5%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 2%,, in luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022.



Poti fi interesat si de