Romania, printre tarile din UE cu cea mai mare scadere a vanzarilor cu amanuntul, in aprilie

Romania, printre tarile din UE cu cea mai mare scadere a vanzarilor cu amanuntul, in aprilie


Volumul comertului cu amanuntul in Uniunea Europeana a crescut in aprilie cu 0,1%, comparativ cu luna precedenta, in timp ce in zona euro indicatorul a ramas nemodificat, dupa un declin in martie de 0,5% in UE si de 0,4% in zona euro, arata datele publicate de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in aprilie, comparativ cu luna precedenta, s-a inregistrat in Croatia (3,4%), Luxemburg (3,3%) si Suedia (3,1%), cele mai semnificative scaderi fiind in Slovacia (minus 5,8%), Romania (minus 3,7%) si Slovenia (minus 2,4%).

 

In UE, vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 0,6%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tutun au inregistrat un declin de 0,4%, iar cele de combustibili auto de 2,2%.

 

De asemenea, volumul comertului cu amanuntul in Uniunea Europeana a scazut in aprilie cu 2,9%, comparativ cu perioada similara din 2022, in timp ce in zona euro declinul a fost de 2,6%.

 

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in aprilie, comparativ cu perioada similara din 2022, s-a inregistrat in Cipru (9,4%), Spania (7,8%) si Luxemburg (6%), cele mai semnificative scaderi fiind in Ungaria (minus 12,6%), Estonia (minus 10%) si Slovacia (minus 9,8%).

 

Romania a raportat o scadere anuala de 0,7% in aprilie, dupa un avans de 7,2% in martie.

 

In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au inregistrat un declin de 4,6%, iar cele de combustibili auto au scazut cu 2,3%, iar cele de produse non-alimentare un recul de 1,5%.



Poti fi interesat si de