Romania are cea mai ridicata rata a angajarii din UE in agricultura, silvicultura si pescuit

Romania are cea mai ridicata rata a angajarii din UE in agricultura, silvicultura si pescuit


Aproximativ 4,5% din totalul fortei de munca din Uniunea Europeana (9,4 milioane de persoane) lucrau in 2020 in sectorul agriculturii, silviculturii si pescuitului, iar in randul regiunilor UE (NUTS 3) cea mai ridicata rata a angajarii era in doua regiuni din Romania: Vaslui (61,7%) si Neamt (51,4%), arata datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

Marea majoritate - 4,2% din totalul fortei de munca din UE - lucra in agricultura, in 2020.

 

Sectorul agriculturii, silviculturii si pescuitului continua sa fie o sursa semnificativa de angajare, in special in tarile UE din est si din sud. In randul regiunilor UE (NUTS 3) cea mai ridicata rata a angajarii era in judetele Vaslui (61,7%) si Neamt (51,4%) din Romania, iar 114 regiuni sau peste 16,5% din forta lor de munca lucra in agricultura, silvicultura si pescuit, in special in Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia si Romania. In schimb, in 137 regiuni sub 0,5% din forta lor de munca lucra in agricultura, silvicultura si pescuit.

 

In cifre absolute, regiunile cu cea mai ridicata rata a angajarii in agricultura, silvicultura si pescuit erau in Romania, cu 8 din principalele 10 regiuni. Regiunea Iasi din Romania avea in 2020 cel mai mare numar de angajati: 146.200, fiind urmata de alte patru regiuni din Romania, cu peste 100.000 de angajati fiecare.

 

Pe langa regiunile din Romania, doar doua zone erau in top 10 in NUTS 3 cu cea mai ridicata rata a angajarii in agricultura, silvicultura si pescuit: Sandomiersko jedrzejowski din Polonia si Almería in Spania.



Poti fi interesat si de