Romania cauta piete terte pentru cresterea exporturilor

Romania cauta piete terte pentru cresterea exporturilor


Romania trebuie sa caute terte piete, precum tarile arabe si China, atat pentru cresterea exporturilor, cat si pentru atragerea de investitii in tara noastra, a declarat premierul Viorica Dancila.

„Am mers in toate tarile din Peninsula Araba, am mers in tarile din Golf, am reluat relatiile cu foarte multe tari in care un prim-ministru nu a mai fost din 1997, 1998. Ca urmare a discutiilor pe care le-am avut, pentru ca orice vizita trebuie sa aiba un rezultat, nu te duci doar in vizita sa saluti si sa te intorci, de fiecare data trebuie sa ai un rezultat, ca urmare a acestor vizite am inceput exportul catre tarile arabe, in Iran am trimis 200 de mii de capete de oi, am luat certificatul veterinar pentru Kuweit, vom incepe exportul si in Kuweit, vom incepe exportul si in Emiratele Arabe Unite. Am semnat un acord pentru export de miere, pentru ca stim ca aici apicultura este foarte importanta, cu China. (...) In perioada urmatoare vom semna un acord pe carne de pasare, carne de vita, carne de oaie tot cu China. Deci eu cred ca trebuie sa cautam pietele terte. Este adevarat ca piata europeana presupune o competitivitate acerba si atunci trebuie sa gasim si alte lucruriˮ, a sustinut Dancila, intr-o conferinta de presa, intrebata despre scrisoarea deschisa ce i-a fost adresata de un investitor zonal care propunea ca solutie pentru „salvarea economiei romanestiˮ reindreptarea exporturilor catre pietele terte, precum tarile arabe si China.

 

In acelasi timp, a adaugat premierul, Guvernul incearca „sa impinga in fataˮ produsele romanesti.

 

„Un prim pas a fost reducerea TVA la produsele bio si produsele traditionale de la 9% la 5% si trebuie sa incepem o campanie de promovare foarte activa in afara granitelor tarii. Deci, toate aceste discutii pe care le-am avut cu omologi ai mei din tari arabe, din Turcia, din China, din alte tari, incep acum sa isi arate rezultatele atat din punct de vedere al exportului, si inca o data dau dreptate semnatarului scrisorii, dar si din punct de vedere al investitiilor catre Romania. Am aratat ca in Romania se pot face investitii, ca am creat un mediu prietenos cu mediul de afaceri, ca se poate vorbi de predictibilitate si, in acelasi timp, stabilitate si crestere economica, iar datele de la Institutul National de Statistica - crestere de 5% in primul trimestru al acestui an - confirma cele spuse de mineˮ, a afirmat Dancila.

 Poti fi interesat si de