Romania inregistreaza 300 de focare active de pesta porcina africana

Romania inregistreaza 300 de focare active de pesta porcina africana


Romania inregistreaza 300 de focare active de pesta porcina africana (PPA) in 29 de judete, cu 11 mai putine fata de saptamana precedenta, conform datelor publicate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Din totalul focarelor active, sapte erau in exploatatii comerciale si unul in exploatatii comerciale de tip A. Un numar total de 140.163 de porcine erau afectate in focarele active.

 

De asemenea, in intervalul 14 mai - 20 mai s-au inregistrat 12 focare noi de PPA, cate doua in judetele Buzau si Valcea si cate unul in judetele Bihor, Iasi, Maramures, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Timis si Vaslui. Alte 22 de focare au fost stinse in perioada mentionata, cele mai multe in judetele Mures (6) si Olt (4).

 

"Din analiza focarelor active (300) rezulta ca in unele judete (Gorj, Sibiu, Alba, Ilfov, Mehedinti, Bihor, Giurgiu) exista un numar de 91 focare de PPA confirmate in anul 2020 care nu s-au stins pana la aceasta data. Motivul pentru care nu au putut fi stinse se datoreaza aparitiei de focare noi in aceleasi zone, aspect care confirma faptul ca masurile stabilite in zonele de protectie si supraveghere nu au fost respectate in totalitate. Din acest motiv Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus luarea unor masuri de urgenta astfel incat sa fie prevenita aparitia de noi focare de PPA in jurul celor deja existente, iar dupa indeplinirea conditiilor legale acestea sa fie stinse si ridicate restrictiile in zonele respective. (...) Judetele care au mai multe focare active, au focare nestinse din anul 2020", precizeaza reprezentantii ANSVSA.

 

Potrivit Autoritatii, de la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 5.679 de cazuri la mistreti in 41 de judete. In conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreti se sting dupa cel putin 2 ani de la aparitia lor.



Poti fi interesat si de