Romania negociaza cu Qatar noi parteneriate pentru exportul de ovine

Romania negociaza cu Qatar noi parteneriate pentru exportul de ovine


Ministrul demis al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Nechita-Adrian Oros, a declarat, intr-o intalnire cu ambasadorul statului Qatar la Bucuresti, Abdulla Nasser A. Alhemaidi, ca exista un interes major din partea crescatorilor de ovine din Romania de a stabili parteneriate durabile pentru exportul de ovine si a exprimat rugamintea ca statul Qatar sa accepte inlocuirea exporturilor de animale vii cu cele de carcasa refrigerata/congelata, pe perioada verii, in special cand este canicula, conform recomandarilor europene.

Ambasadorul statului Qatar a precizat ca agricultura reprezinta unul din domeniile importante de colaborare bilaterala dintre cele doua tari, existand interes atat pentru cerealele din Romania, precum si pentru importul de ovine din tara noastra. Astfel, Abdulla Nasser A. Alhemaidi si-a exprimat intentia de a regasi mai multe produse agroalimentare romanesti pe piata din Qatar, mentionand ca apreciaza calitatea acestora, referindu-se in special la ulei, faina si porumb.

 

In cadrul discutiilor, Adrian Oros a evidentiat traditia indelungata a relatiilor de cooperare comerciala intre Romania si statul Qatar, in special in domeniul exportului de cereale si animale vii, amintind Memorandumul de Intelegere privind cooperarea in domeniul agriculturii dintre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania si Ministerul Municipalitatii si Mediului din statul Qatar, semnat in noiembrie 2018, conform comunicatului MADR.

 

"Ministrul a declarat ca exista un interes major din partea crescatorilor de ovine din Romania de a stabili parteneriate durabile pentru exportul de ovine. In acest sens, ministrul a transmis ambasadorului propunerea de a incuraja si de a sprijini oamenii de afaceri din Qatar in vederea stabilirii de contacte directe cu asociatii ale crescatorilor de ovine din Romania in scopul dezvoltarii unor parteneriate viabile cu beneficii reciproce. De asemenea, ministrul Adrian Oros a exprimat rugamintea ca statul Qatar sa accepte inlocuirea exporturilor de animale vii cu cele de carcasa refrigerata/congelata, pe perioada verii, in special cand este canicula, conform recomandarilor europene. Ministrul a mai afirmat ca trecerea treptata de la comertul cu animale vii la comertul cu carne in carcasa se va reflecta in final in calitatea carnii si va proteja animalele de toate efectele negative ale transportului in conditii de vreme caniculara. Aceasta propunere a fost agreata de partea qatareza, Ambasadorul prezentand si o varianta alternativa, respectiv cea a transportului pe cale aeriana, pentru animalele vii", se mentioneaza in documentul citat.

 

La finalul intalnirii, ambasadorul Alhemaidi a reinnoit invitatia, acceptata de partea romana,de a participa la Targul international de Agricultura AGRITEQ 2020, care se va desfasura la Doha, in perioada 17-20 martie 2020.

 

"Ministrul Adrian Oros a subliniat ca aceasta va fi o ocazie pentru a pune in legatura reprezentantii marilor asociatii de crescatori de animale cu oameni de afaceri din Qatar, pentru a face pasi concreti in colaborarea dintre cele doua state", se mai arata in comunicat.Poti fi interesat si de