Romania si Bulgaria raporteaza focare de gripa aviara, in timp ce virusul se extinde in Europa

Romania si Bulgaria raporteaza focare de gripa aviara, in timp ce virusul se extinde in Europa


Romania si Bulgaria au raportat focare de gripa aviara inalt patogena in randul pasarilor de curte, a anuntat Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (the World Organisation for Animal Health,WOAH), in contextul in care Europa se confrunta cu o recrudescenta sezoniera a acestei boli, potrivit Reuters.

Raspandirea gripei aviare a starnit ingrijorari in randul guvernelor si al industriei avicole, dupa ce in ultimii ani aceasta a facut ravagii in efectivele de pasari din intreaga lume, perturband aprovizionarea, provocand cresterea preturilor la produsele alimentare si sporind riscul de transmitere la om.

 

In Romania, virusul H5N1 a fost detectat intr-un efectiv de 120 de pasari de curte in satul Tiganesti, in apropiere de granita cu Bulgaria, provocand moartea a 28 de pasari, a declarat WOAH, cu sediul la Paris, citand un raport al autoritatilor romane.

 

Bulgaria a raportat la inceputul acestei saptamani focare de gripa aviara de tip H5 in doua ferme avicole, a precizat WOAH intr-un comunicat separat.

 

Un focar din Malko Konare, in regiunea Pazardjik, a ucis 380 de pasari dintr-un efectiv de 171.911, in timp ce un alt focar din Debelet, in regiunea Veliko Tarnovo, a ucis 5.420 de pasari de curte din 395.045, a declarat WOAH, citand detalii primite de la autoritatile bulgare.

 

Organismul interguvernamental a raportat saptamana trecuta ca Polonia, cel mai mare producator de pasari de curte din Uniunea Europeana, a detectat virusul H5N1 al gripei aviare in randul pasarilor de curte in nordul tarii, conform agentiei de presa citate.



Poti fi interesat si de