SIIC 2019. Ladosi, APCPR: Ca sa oprim pesta porcina africana trebuie decizii extrem de dure

SIIC 2019. Ladosi, APCPR: Ca sa oprim pesta porcina africana trebuie decizii extrem de dure


Autoritatile trebuie sa se decida asupra modului de crestere a porcului in Romania, fie in sistem industrial, fie in gospodarii, intrucat cele doua sisteme nu au cum sa supravietuiasca impreuna in contextul evolutiei pestei porcine africane pe teritoriul tarii, considera reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

'Cele doua sisteme nu o sa supravietuiasca impreuna. Este exclus. Raportul Comisiei Europene, dupa controlul din luna februarie pe pesta porcina africana, arata ca autoritatile nu si-au facut treaba, dar nu si-au facut-o pentru ca nu au putut. Nu au avut instrumente, dar si pentru ca legislatia in vigoare nu este respectata si vorbesc de partea de biosecuritate. (...) Nu o sa oprim pesta porcina africana daca nu vom lua decizii extrem de dure si extrem de urgente. Este nevoie de o decizie politica', a declarat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, in cadrul Seminarului Integrat INDUSTRIA CARNII.RO.

 

Ladosi a mentionat ca ordinul ministrului Agriculturii privind stabilirea dimensionarii tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei, adoptat pe 18 martie, care limita gospodaria de subzistenta la 5 porci, era o prima masura si 'o treaba extrem de clara', insa acesta a fost ulterior abrogat.

 Poti fi interesat si de