Salata cu icre de stiuca de Tulcea a devenit produs recunoscut si protejat in UE

Salata cu icre de stiuca de Tulcea a devenit produs recunoscut si protejat in UE


Comisia Europeana a aprobat inscrierea produsului romanesc 'Salata cu icre de stiuca de Tulcea' in registrul produselor care beneficiaza de Indicatie Geografica Protejata (IGP), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Potrivit Ministerului Agriculturii, produsul 'Salata cu icre de stiuca de Tulcea' - Indicatie Geografica Protejata este o crema pe baza de ulei de floarea-soarelui, de culoare alba-galbuie, la prepararea careia se utilizeaza minimum 29% icre, din care minimum 15 % icre de stiuca sarate cu bobul intreg si maximum 14% icre de peste deltaic sarate, in amestec cu apa carbogazificata si zeama de lamaie.

 

Aspectul produsului este conferit de consistenta cremoasa si omogena, in care se disting boabele intregi de icre de stiuca, iar produsul finit se diferentiaza de alte produse din aceeasi categorie prin faptul ca pentru obtinerea acestuia nu se utilizeaza aditivi alimentari de sinteza.

 

'Salata cu icre de stiuca de Tulcea' este un produs care reprezinta traditia locala de prelucrare a pestelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifica ariei geografice delimitate.

 

Elementele mentionate au creat premisele unei dezvoltari deosebite a traditiilor pescaresti si asigura legatura dintre caracteristicile produsului si conditiile naturale din aria geografica, respectiv Delta Dunarii, care au condus la obtinerea Indicatiei Geografice Protejate pentru 'Salata cu icre de stiuca de Tulcea'.

 

Aceasta noua indicatie se va alatura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european, a caror lista este disponibila in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR).

 

Romania avea anterior sapte produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, din care sase Indicatii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Tara Barsei, scrumbia de Dunare afumata, Carnatii de Plescoi si Cascaval de Saveni, iar Telemeaua de Ibanesti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (DOP).

 

La Comisia Europeana se mai afla depuse documentatiile pentru inca trei produse in scopul dobandirii protectiei europene, din care doua pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata: Telemea de Sibiu, si Placinta dobrogeana precum si un produs Salata traditionala cu icre de crap pentru dobandirea protectiei europene Specialitate Traditionala Garantata.

 

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibila inregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judet Valcea), Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voinesti etc.



Poti fi interesat si de