Secretar de stat in MADR: Plafonarea platilor directe nu poate fi acceptata

Secretar de stat in MADR: Plafonarea platilor directe nu poate fi acceptata


Plafonarea platilor directe nu poate fi acceptata pentru ca fermele de marime mare sunt cele care asigura securitatea alimentara, aplica standarde inalte si au o contributie esentiala la economia tarii, a declarat, marti, Claudiu Sorin Rosu Mares secretar de stat in Ministerul Agriculturii, la o conferinta de specialitate.

"Plafonarea platilor directe nu poate fi acceptata. Fermele de marime mare sunt cele care asigura securitatea alimentara, aplica standarde inalte si au o contributie esentiala la economia tarii...Pentru bugetul PAC, salutam continuarea convergentei externe a platilor directe pentru ca acesta era un deziderat la momentul aderarii la Uniunea Europeana. Nu suntem de acord cu scaderea bugetului PAC avand in vedere contributia fermierilor la bunurile publice, cerintele suplimentare pentru fermieri in domeniul climei si a mediului, contributia apicultorilor la siguranta alimentara, diferenta dintre veniturile din agricultura fata de media salariala din alte domenii", a spus Claudiu Sorin Rosu Mares, la o conferinta organizata de ziarul Bursa.

 

De asemenea, el a mentionat ca, pentru asigurarea independentei proteice vegetale, Romania sustine introducerea unei plati separate pentru culturile de leguminoase proteice, luand in considerare faptul ca sprijinul voluntar cuplat este o schema de limitare a productiei care nu asigura cresterea performantei.

 

Potrivit acestuia, o zona importanta pe care Romania o promoveaza este cea montana si aceasta trebuie sa se regaseasca in Noua Politica Agricola Comuna, pentru ca aceste zone au constrangerile cele mai mari si au un puternic risc de abandon.Poti fi interesat si de