Sectorul european al carnii de porc este in declin din cauza costurilor ridicate de productie

Sectorul european al carnii de porc este in declin din cauza costurilor ridicate de productie


Preturile record la carnea de porc i-au stimulat pe fermieri sa isi extinda efectivele insa reglementarile costisitoare cu privire la bunastarea animalelor, diminuarea cererii si epidemia de pesta porcina arata in schimb spre un declin pe termen lung al acestui sector in Uniunea Europeana, cel mai mare exportator mondial de carne de porc, arata o analiza Reuters.

"Zburam legati la ochi. Am dori sa investim dar nu stim incotro ne indreptam", spune fermierul francez Carole Joliff.

 

Preturile la carnea de porc au explodat anul trecut in Europa, pe masura ce productia a fost redusa de fermele afectate de costurile mari la nutret si energie. Spre deosebire insa de ciclurile precedente, crescatorii europeni de porcine nu se grabesc sa relanseze productia in pofida preturilor record din acest an care au restabilit marjele pentru multe ferme. Potrivit analistilor, productia de carne de porc a UE ar urma sa scada pentru al doilea an la rand in 2023, ducand declinul cumulat la aproximativ 10%, si este posibil ca productia sa continue sa scada si in urmatorii ani.

 

"Este o schimbare structurala. Este o de-intensificare a productiei europene", subliniaza Jean-Paul Simier analist la firma franceza de consultanta pe materii prime Cyclope.

 

Fermierii sunt ingrijorati de revizuirea reglementarilor UE cu privire la animalele de ferma, care ar putea duce la eliminarea boxelor si la extinderea limitelor de poluare industriala la si mai multe ferme, ceea ce va costa miliarde de euro si va face ca pretul carnii de porc din UE sa nu mai fie accesibil la export sau pe pietele interne. Deocamdata, impactul potential al acestor modificari, ce urmeaza a fi finalizate anul urmator, este neclar pe masura ce statele membre UE negociaza cu Executivul comunitar interesat de progrese in atingerea obiectivelor de sustenabilitate.

 

Intr-un studiu pentru organizatia fermierilor Copa-Cogeca, Institutul german de studii agricole EuroCARE si omologul ungar AKI au estimat ca o eliminare rapida, pana in 2025, a boxelor pentru scroafe ar duce la diminuarea cu aproape un sfert a productiei de carne de porc si la majorarea, cu aproape jumatate, a preturilor, comparativ cu o crestere de 8%, respectiv 11%, in cazul unei tranzitii mai indelungate, pana in 2035.

 

Indiferent de forma finala a noilor reglementari, analistii se asteapta ca industria carnii de porc sa reflecte un accent mai mare al societatii cu privire la bunastarea animalelor si protectia mediului.

 

"Continuam sa adaugam costuri de-a lungul lantului de productie a carnii de porc. Este rezonabil sa vedem un declin al volumelor in urmatorii 5-10 ani", spune Justin Sherrard, analist la banca Rabobank.

 

Sectorul carnii de porc din Germania s-a redus deja, afectat de pesta porcina africana care a diominuat exporturile comparativ cu 2020, pe masura ce piete cheie precum China si Japonia si-au inchis portile. Potrivit cifrelor oficiale, productia de carne de porc a Germaniei a scazut cu aproape 10% anul trecut, accelerand o tendinta de scadere care a inceput in 2016 si care a dus declinul total la aproape 20%.

 

Alte mari tari producatoare din UE nu au fost afectate de pesta porcina pana acum dar inregistreaza si ele un declin al productiei. De exemplu, in Danemarca, efectivele de porcine sunt la cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, spune Klaus Kaiser, analist la institutul de cercetare Seges, adaugand ca profitabilitatea fermelor nu si-a revenit inca. In Tarile de Jos, efectivele de porci au scazut cu 9% in ultimii cinci ani pe masura ce Guvernul vrea sa reduca emisiile de azot de la fermele de animale. Productia in Spania a fost mai putin afectata, profitand partial de diminuarea exporturilor Germaniei. Dar cresterea costurilor si impactul altei maladii in randul porcilor a dus si aici la diminuarea productiei comparativ cu anul trecut.

 

Pe pietele de export, preturile necompetitive si productia mai mica din UE lasa mai mult loc pentru furnizorii din Brazilia si SUA pentru a profita de cererea din China. Asta inseamna ca exporturile de carne de porc ale UE au depasit deja nivelul de varf. "Europa se va concentra mai putin pe pietele globale de export", sustine Justin Sherrard.

 

Insa contextul de inflatie ar putea sa ii faca pe consumatori mai putini dispusi sa accepte preturi mai mari la carnea de porc si ar putea agrava tranzitia spre carnea de pui, ca o optiune mai ieftina. "Perspectiva pentru cresterea porcilor in Germania si in general in UE nu este una buna", spune Tim Koch, analist la firma germana de consultanta AMI.



Poti fi interesat si de