Seful ANPC, despre automatizarea caselor de marcat: Este o abordare discriminatorie

Seful ANPC, despre automatizarea caselor de marcat: Este o abordare discriminatorie


Automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este o abordare discriminatorie, pentru ca ar fi trebuit sa se ia in calcul prezenta la cumparaturi si a consumatorilor in varsta, nefamiliarizati cu toate diligentele pentru a-si scana singuri cumparaturile, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, intr-o dezbatere de specialitate.

"Nu cred ca alegerea are legatura neaparat cu a-ti scana singur produsele. Cred, in acelasi timp, ca aceasta automatizare ar fi trebuit sa ia in calcul prezenta la cumparaturi a consumatorilor in etate, in varsta, nefamiliarizati cu toate diligentele de a-si scana si a-si marca singuri cumparaturile. Or, la acest moment, cred ca este o abordare discriminatorie din aceasta perspectiva, dar, din discutiile purtate cu o parte dintre reprezentantii operatorilor economici ce implementeaza acest sistem, am inteles, lucru pe care il vom si verifica, ca aceste case beneficiaza, totusi, de o asistenta din partea personalului angajat al operatorului economic. Cred ca este imperios necesara pastrarea caselor asistate direct de casier, tocmai pentru a putea raspunde intrebarilor consumatorilor legat de o anumita cantitate, calitate sau orice alta informatie ar avea nevoie legat de produsele achizitionate", a afirmat Constantinescu.

 

Intrebat despre modalitatea de abordare a monedelor electronice sau a NFT-urilor din perspectiva protectiei consumatorilor, seful ANPC a sustinut ideea, la acest moment, ca "exista perspectiva unor acte normative care sa reglementeze intreaga situatie".

 

"Este o situatie noua pentru industrie, in general, si pentru comert, in sensul reglementarii acesteia, pentru ca la momentul la care aceste variante de monede virtuale au fost lansate nu s-a avut neaparat in vedere asimilarea acestora intr-un sistem oficial. Daca va aduceti aminte, pentru foarte mult timp, inclusiv Bitcoin sau alte monede similare au jonglat intr-o zona gri. La acest moment exista perspectiva unor acte normative care clar reglementeaza intreaga situatie. Nu cred, in acelasi timp, ca putem vorbi de NFT, sau ce stiu eu ca ar insemna NFT, si anume achizitionarea unor produse elaborate si puse la dispozitie eminamente intr-un spatiu virtual, atat timp cat el se gestioneaza exclusiv ca in Matrix", a explicat Horia Constantinescu.

 

Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorului este marcata, anual, pe data 15 martie, pentru a sensibiliza opinia publica despre importanta cunoasterii drepturilor consumatorilor din intreaga lume, fiind si un bun prilej pentru mobilizare in vederea protejarii acestora.



Poti fi interesat si de