Situatie ingrijoratoare! Lipsa de animale afecteaza grav industria carnii de vita

Situatie ingrijoratoare! Lipsa de animale afecteaza grav industria carnii de vita


Managerul celui mai mare abator de bovine din Romania trage inca un semnal de alarma privind situatia dificila prin care trece sectorul carnii de vita.

Abatoarele specializate mai gasesc cu greu sa achizitioneze bovine pentru sacrificare si vor ramane in curand fara marfa pentru a asigura consumul de pe piata interna. Stefan Tipu, directorul general al Samcom, considera ca autoritatile trebuie sa ia masuri urgente si subliniaza importanta acordarii de subventii dupa sacrificarea animalelor, pentru ca activitatea sa fie inclusa in circuitul fiscal.

 

“Riscul de a importa animale vii, din specia bovine dar chiar si ovine, este foarte mare. Oferta de bovine de pe piata interna este extrem de redusa, iar cererea de carne este in crestere. Autoritatile trebuie sa constientizeze ca exista pericolul ca industria sa ajunga in incapacitatea de a acoperi cererea de pe piata din Romania. Trebuie sa identificam solutii pentru a stimula crescatorii de bovine si ovine, iar in felul acesta sa asiguram necesarul de consum. Si de parca lipsa de animale nu ar fi fost de ajuns, a fost acum redusa si subventia pe cap de bovina. Ne dorim ca sectorul de crestere a bovinelor sa fie sustinut prin masuri guvernamentale, cum este cel al pasarilor sau al porcinelor”, sustine Stefan Tipu, director general Samcom.

 

Samcom este cel mai mare abator de bovine din tara, iar in anul 2020 a sacrificat peste 43.000 de animale. Per total, abatoarele din Romania au sacrificat anul trecut peste 170.000 de bovine.

 

Recent, Asociatia Forta Fermierilor a transmis printr-un comunicat de presa ca autoritatile trebuie sa stie situatia dificila in care se afla crescatorii de bovine din Romania, care risca sa ramana, in acest an, cu o subventie de la bugetul de stat de doar 1 euro, in conditiile in care toate celelalte state din UE isi sprijina masiv zootehnia nationala.

 Poti fi interesat si de