Solutie extrema contra PPA. Toti mistretii de pe un fond de vanatoare vor fi ucisi

Solutie extrema contra PPA. Toti mistretii de pe un fond de vanatoare vor fi ucisi


140 de porci mistreti de pe fondul de vanatoare de peste 10.000 de hectare din zona satului aradean Sanpetru German, unde au fost confirmate focare de pesta porcina africana, vor fi ucisi prin impuscare in urmatoarele zile.

Seful Directiei Silvice Arad, Teodor Tigan, a declarat ca singura solutie pentru oprirea raspandirii virusului pestei porcine africane este sacrificarea tuturor mistretilor din zona Sanpetru German, sat in care au fost confirmate doua focare in gospodarii si alte doua focare pe fondul de vanatoare, la animalele salbatice.

 

"Solutia este una singura, adica eliminarea tuturor porcilor mistreti de pe raza fondului de vanatoare. Probele recoltate de la mistreti au confirmat prezenta virusului pe acest fond de vanatoare limitrof satului Sanpetru German. Efectivul de porci mistreti din zona este de 140 capete, iar cota de recolta aprobata era de 74 de capete. Fondul de vanatoare are o suprafata de 10.550 de hectare, intre care 200 sunt padure de stat", a precizat Teodor Tigan.

 

In context, seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad, Viorel Agud, a declarat ca operatiunea de eliminare a porcilor a fost inceputa si va fi incheiata in cateva zile, urmand ca toate cadavrele sa fie ingropate conform normelor legale.

 

In urma cu o saptamana, autoritatile sanitar-veterinare din Arad au confirmat primul focar de pesta porcina africana din judet, dupa ce, in aprilie, a fost declarat stins un focar ce a evoluat in municipiul Arad. De aceasta data, virusul a fost gasit in localitatea Sanpetru German, la gospodaria unui localnic care avea cinci porci, toti fiind sacrificati de autoritati. Ulterior, a mai fost confirmat un focar in gospodarie, la un localnic din acelasi sat, care avea 18 porci, si acestia fiind sacrificati.Poti fi interesat si de