Specialistii avertizeaza: Nu mai spalati carnea de pui!

Specialistii avertizeaza: Nu mai spalati carnea de pui!


Departamentul de Agricultura din SUA (USDA) le recomanda oamenilor sa nu mai spele carnea de pasare inainte de a o gati, pentru ca in felul acesta raspandesc bacteriile pe suprafetele din jur.

Un studiu realizat de Serviciul de inspectie si inspectie a alimentelor din cadrul USDA, in parteneriat cu Universitatea de Stat din Carolina de Nord, arata ca exista riscul de imbolnavire atunci cand se clateste sau se spala carnea cruda de pasare.

 

In cadrul studiului, 300 de participanti au pregatit pui si salata in bucatariile de testare. Unora dintre participanti li s-au afisat mesaje de avertizare in social media cu privire la efectele negative ale spalarii carnii de pui inainte de a-si pregati mancarea, in timp ce alt grup nu a primit mesajele.

 

„Mesajele privind siguranta alimentelor au incurajat efectiv participantii sa nu spele bucatile crude de pui inainte de a le gati”, afirma studiul, 93% dintre participanti urmand avertismentul care li s-a aratat.

 

Dintre participantii la studiu - carora nu li s-a aratat avertismentul cu privire la spalarea carnii – 61% si-au spalat puiul inainte de a-l gati. 30% dintre acestia au spus ca au facut-o pentru a elimina sangele si mazga, in timp ce 19% au spus ca au facut-o pentru ca asa au vazut la un membru al familiei.

 

Clatirea carnii de pui poate parea inofensiva, dar in realitate afecteaza siguranta alimentelor din jur, cum ar fi o salata.

 

„Chiar si atunci cand consumatorii considera ca se curata in mod eficient dupa spalarea carnii de pasare, acest studiu arata ca bacteriile se pot raspandi cu usurinta pe alte suprafete si alimente”, a spus Mindy Brashears, secretarul adjunct al USDA. „Cele mai bune practici sunt sa nu spalati carnea de pui.”

 

Dintre participantii care si-au spalat carnea de pasare, 60% aveau bacterii in chiuveta dupa spalare. Mai mult, 14% dintre ei aveau inca bacterii in chiuveta dupa ce au incercat sa o curete.

 

USDA recomanda ca celelalte alimente, precum legumele sau salata, sa fie pregatite inainte de manipularea si pregatirea carnii crude.

 

Alte recomandari:

- Curatati bine si igienizati ORICE suprafata care ar putea fi atinsa sau contaminata de carnea cruda sau de sucurile acestora.

- Spalati-va mainile imediat dupa manipularea carnii crude.

 



Poti fi interesat si de