Specialistii propun introducerea restrictiilor privind utilizarea setcii in Delta Dunarii

Specialistii propun introducerea restrictiilor privind utilizarea setcii in Delta Dunarii


Fostul guvernator al Rezervatiei Deltei Dunarii, Malin Musatescu, a criticat decizia de a impune tuturor pescarilor sportivi care vin in Delta obligatia de a reda naturii capturile de stiuca, salau, crap si somn, fara sa se introduca restrictii in ceea ce priveste utilizarea setcilor de catre pescarii comerciali.

Obligatia ca toate capturile din cele patru specii sa nu mai fie retinute de pescarii sportivi din Delta este prevazuta de ordinul de prohibitie a pescuitului din acest an, publicat la finele saptamanii trecute in Monitorul Oficial, iar Malin Musatescu, cel care a introdus pentru prima data in istoria Rezervatiei o asemenea restrictie, a apreciat decizia autoritatilor drept “o ticalosie” si “un abuz”.

 

“La prima vedere este de salutat o astfel de prevedere, dar la o privire mai atenta ne dam seama ca asistam la impunerea unei ticalosii. (...) Sa impui la patru specii pescuit sportiv cu eliberarea tuturor capturilor, fara sa impui si restrictii la setca, cel putin o perioada din an, este in mod evident nu doar un abuz, ci si continuarea politicilor de distrugere a potentialului piscicol din aceasta tara. O Bursa de peste fantoma la Tulcea, care a inghitit milioane de euro, debandada piscicola, jaf generalizat, evaziune fiscala peste 70%, acesta este tabloul pescuitului comercial. Adaugati ca necesarul de peste este asigurat in proportie de 80% din import. Este sau nu aceasta imaginea dezastrului piscicol in care am ajuns?”, a scris, pe Facebook, Malin Musatescu.

 

El a sustinut ca managementul pescuitului sportiv pe baze “prinde si elibereaza” este necesar in Delta si a amintit ca in 2018 si 2019, atunci cand a impus interdictia de a retine capturile de stiuca si crap de catre pescarii sportivi, setca nu era permisa decat din luna septembrie.

 

“Am reusit sa anulez timp de doi ani presiunile facute de cativa cherhanagii din Delta, care au dorit ca ANPA sa dea drumul tot anul la setci, concomitent cu marirea ochiului plasei la 70. Reglementarile catch&release pe care le-am impus pentru pescuit sportiv/recreativ la stiuca si apoi la crap aveau ca masuri suplimentare interdictia setcii pana in septembrie, adica exact perioada in care pescuitul sportiv/recreativ are cel mai mare impact in Delta. Personaje influente din Delta m-au acuzat ca aceste reglementari vor distruge turismul din Delta. Nu a fost asa, in 2018 si 2019 numarul de turisti a crescut constant. Am plecat de la Rezervatie si in 2020 cherhanalele influente au obtinut ce au vrut - setci la liber tot anul, cu ochi marit. In 2021, am asistat la controale facute la plase si din patru scule cu ochi de 70, una era cu ochiul mai mic. In plus, doua din patru setci erau de doua ori mai mari decat lungimea admisa de lege. Mii de astfel de plase au sufocat Delta fara a mai putea fi tinute sub control”, a mai scris fostul guvernator al Rezervatiei.

 

In opinia lui Musatescu, dezastrul piscicol nu poate fi facut de un pescar sportiv, iar problemele apar cand sunt cateva mii care vin in Delta “hotarati sa puna cat mai multe peste la sare”.

 

Fostul guvernator al Rezervatiei a punctat faptul ca nici legislatia nu este clara daca pescarii sportivi pot cumula cantitatile de peste pentru zilele petrecute in Delta cu dovada permisului de pescuit eliberat de Administratia Deltei, in contextul in care legea le permitea sa retina cinci kilograme de peste pe zi.Poti fi interesat si de